Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1157

Saša Nuić objašnjava svoje astrofotografije na Culture Shocku 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova Slama, Daruvar)

Slušamo šesti, posljednji nastavak snimke predavanja i tribine na temu Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koji opisuje i detaljno objašnjava svemir i pojave u njemu preko vlastitih fotografija snimljenih većinom preko teleskopa. Bilo je to na tribini 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala. Nakon završetka predavanja imat ćemo priliku čuti i kratku diskusiju s posjetiteljima.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su putopis Jerka Bakotina, roman Marice Bodrožić Stol od trešnjevine, te roman Uoči slavlja Saše Stanišića.

U Vijestima Krugova saznajemo da će se uskoro prodavati ukradene posvete Gorbačova, Ceausescog, Arafata i Busha iz Titove knjige žalosti, što se događa u “narkić parkiću” u Zagrebu, i kako možemo pregledavati više od dva milijuna fotografija europskog kulturnog nasljeđa. Detaljno informiramo o predstojećem znanstvenom skupu o Krvavom saboru križevačkom i hrvatskim zemljama u 14. i 15. stoljeću 3. lipnja u Križevcima u organizaciji Povijesnog društva Križevci i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Peter Carl Fabergé, Vladimir Nazor i Howard Hawks, pogubljena je Ivana Orleanska, utemeljen je Hrvatski sabor, uvedena kuna… Umrli su Peter Paul Rubens, Wilbur Wright, Leó Szilárd, Boris Leonidovič Pasternak i Georg Ludwig Ritter von Trapp.

U Svemirskom kutku spomenut ćemo neke događaje na datum emisije, te saznati o gibanjima prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu ovih večeri.

Zanimljivosti otkrivaju da se osniva prvi park znanosti u Hrvatskoj a na kraju pronalazimo neke misli mudroga Voltairea koji je umro na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ferde Livadića, Bennyja Goodmana, Davida Gilmoura, Rogera Watersa, Pata Methenyja, te iz filmova Doktor Živago i Moje pjesme, moji snovi

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1157 emitira se u utorak, 30. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 3. lipnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.