Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1200

Prof. dr. sc. Ivica Puljak na 14. Culture Shock Festivalu 15. ožujka 2018. (foto Martin Vujić)

 

Slušamo prvu polovinu diskusije nakon predavanja prof.dr.sc. Ivice Puljaka na tribini Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo? koja je održana 15. ožujka navečer u sklopu 14. Culture Shock Festivala u Klubu kulture u Križevcima.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Šešir od snova 2: priče za laku noć Snježane Babić Višnjić, knjiga za mlade je Will Wilder: Relikvija Strmograda Raymonda Arroya, na polici s beletristikom je Vernon Suboteks II Virginije Despentess, te na stručno-znanstvenom odjelu nalazimo Ikigai: japanski način pronalaženja životne svrhe Kena Mogija. Saznat ćemo i da se poslije ove emisije u knjižnici u 19 sati otvara izložba skulptura Školjke i oblici Mladena Kefelje.

Vijesti Krugova počinju s otvorenjem izložbe Ceste koje Carstvo znače II. – Rimskim cestama Srednje Dalmacije, nastavljaju s obnavljanjem još četiri kaštela Frankopanovih, te s dvije izložbe u Muzeju Mimara koji tako slavi rođendan svojeg osnivača, a završavaju s Marinom Abramović koja će se u novom performansu pokušati spržiti strujom. Govorimo i o događajima na 14. Culture Shock Festivalu, te o nedavnom predstavljanju znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU iz sjeverozapadne Hrvatske na kojem se predstavio i Zavod HAZU naše županije.

Na današnji datum rođeni su Hugo Grotius, John Whitehurst, James Bowie, Joseph Pulitzer, Eduard Slavoljub Penkala, Ivan Matetić Ronjgov, Đuro Sudeta, Vesna Parun, Anton Marti, Marshall W. Nirenberg; vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. izliveno je originalno zvono za londonski Big Ben, koje je uskoro puklo, i prije nego što je ušlo u redovnu funkciju, proradila je američka transkontinentalna željeznica, britanski prekooceanski parobrod Titanic isplovio je na svoje prvo putovanje, objavljen je The Great Gatsby F. Scotta Fitzgeralda, sovjetske trupe preuzele su grad Odesu od Nijemaca, a američke su snage oslobodile logor Buchenwald. Umrli su Joseph-Louis Lagrange, Halil Džubran, Auguste Lumière, Stuart Sutcliffe i Božidar Širola.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim ranijim događajima na datum ove emisije, o programu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla povodom Međunarodnog dana čovjekovih svemirskih letova 12. travnja, te o programu na 14. Culture Shocku povodom istog obilježavanja. Počinje i daruvarski festival 10 dana astronomije, pa najavljujemo i njegov program. Na kraju spominjemo neke aktualne događaje u astronomiji i astronautici te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti se bave trećim carstvom živih bića na Zemlji, gljivama, da bi emisija opet završila nekim mislima o istini i laži.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Crno perje s koncerta u Klubu kulture 1. travnja, The Brian Setzer Orchestra, Elemental, Paula McCartneya, Chucka Willisa, te glazbu Nina Rote,

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1200 emitira se u utorak, 10. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 14. ožujka od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.