Take a fresh look at your lifestyle.

Završetak “Filmskog ljeta uz KineDok” filmom “Bez zaklona”

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Provodi se uz podršku zaklade Kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija. Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

U sklopu projekta, u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. na otvorenoj terasi Galerije K2 održano je deset projekcija dugometražnih dokumentaraca, a među njima su se našle festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

Projekcija posljednjeg dokumentarnog filma, “Bez zaklona”, održati će se u utorak, 28. kolovoza, s početkom u 21 sat!

Punih 5 godna, filmska kamera prati Norija Sharifa, predanog medicinskog brata u hitnoj službi bolnice u Jalawli nedaleko Baghdada. Ovo područje danas je poznato i kao središte iračkog “trokuta smrti”, a film daje neposredan uvid u dramatične promjene, priče preživjelih i nezamislive životne situacije.

Kada mu prijatelj, filmski redatelj, preda malu video kameru i zamoli da snimi svoj život, rezultat toga dnevnika ustrajnosti i patnje ima sirovu neposrednost u kojoj se ogleda ne samo razaranje zemlje te patnje pojedinaca i naroda, već i kako sama empatija postaje kolateralna žrtva sumanotog slijeda zbivanja u Iraku. U trenutnu kada Nori zajedno sa svojom obitelji mora pobjeći iz zemlje, kameru okreće prema sebi…

Vrijeme: 86
Redatelj: Zaradasht Ahmed
Godina: 2016
Zemlja: Norveška, Švedska
Distribucija: East Village Entertainment

Komentari su zatvoreni.