Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1235

Javno predavanje o tajnama gravitacije dr.sc. Petra Pavlovića 8. veljače 2019. (foto Martin Vujić)

Nakon jednog preskočenog utorka vraćamo se u eter Radija Križevci. Još uvijek smo na predavanju o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović. Ovoga puta razmatraju se problemi koje ima kvantna fizika u izučavanju gravitacije.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Tajna najboljih prijatelja Hrvoja Kovačevića, knjiga za mlade je Usvojili smo baku i djeda Nene Lončar, na odjelu beletristike Grobna gruda Máirtína Ó Cadhaina, a na stručno-znanstvenom odjelu Socijalizam zašto ne? G.A. Cohena. Saznajemo i da će se u knjižnici održati niz pričaonica za djecu i obilježiti Mjesec frankofonije.

U Vijestima Krugova saznajemo o inicijativi u Italiji za većom zastupljenošću talijanske glazbe na talijanskim radijskim postajama, doznajemo za neke od sto najčitanijih knjiga na svijetu, da u petak na svečanom predstavljanju izlazi u javnost jubilarni 20. broj časopisa Cris Povijesnog društva Križevci, da je u Berlinu otkriven dio programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, te objavljujemo okvirni program ovogodišnjeg, 15. Culture Shocka u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su George Berkeley, Charles Cunningham Boycott, Jack Kerouac, Paul Kuhn, Stanko Horvat, Gustav Robert Kirchhoff i Gajo Petrović. Osnovano je bečko sveučilište, utemeljena je Američka pošta, Canberra je postala glavni grad Australije, a Moskva Rusije, Mahatma Gandhi započeo je Dandi marš, a američki predsjednik Truman iznio je svoju tzv. Trumanovu doktrinu. Umrli su George Westinghouse, Mihajlo Pupin, William Henry Bragg, Charlie Parker, Mija Aleksić i Jehudi Menjuhin.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. I dalje je povoljno vrijeme za promatranje bar jednog kometa.

U Zanimljivostima pronalazimo razne zanimljivosti iz čitavog svijeta. a na kraju citiramo Lizu Minelli koja je rođena na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Erosa Ramazzottija, te grupa The Libertines, Iron Maiden, Crvena jabuka i Parni valjak.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1235 na programu je u utorak, 12. ožujka od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.