Take a fresh look at your lifestyle.

Zelena energetska zadruga: ‘Cilj nam je u Križevcima imati više solarnih elektrana financiranih od strane građana’

KRIŽEVAČKI SUNČANI KROVOVI PONOVNO SJAJE Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je jučer pokrenula novu kampanju u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”, kojom je građanima ponovno omogućeno vlastitim sredstvima financirati sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova, na period od 10 godina s kamatom od 3% godišnje, i to na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima. Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Iskoristili smo ovu priliku i vrijednim ZEZ-ovcima uputili nekoliko pitanja.

Pokrenuli ste novu kampanju grupnog ulaganja u solarnu elektranu, zašto opet u Križevcima?

ZEZ: Da, jučer smo pokrenuli novu kampanju grupnog ulaganja u solarnu elektranu na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” preko https://zezinvest.community/krizevacki-suncani-krovovi-gradska-knjiznica-franjo-markovic/. To je druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi. Od prvog dana cilj nam je u Križevcima imati više solarnih elektrana financiranih od strane građana, što i sam naziv projekta ukazuje. S prvom kampanjom za sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka htjeli smo provjeriti kako će građani reagirati na ovakav koncept financiranja projekata obnovljivih izvora energija.

Obzirom da je kampanja bila izrazito uspješna i Križevčani su projekt dočekali vrlo pozitivno, to nam je dalo vjetar u leđa da samo nastavimo u tom smjeru. Projekt se zapravo veže na ideju Križevci 2030. energetski neovisan grad, tu je i EU projekt Compile iz programa Obzor 2020, a „kuhamo“ još neke aktivnosti tako da ćemo još puno toga raditi u Križevcima. Evo, i sutra organiziramo super cool radionicu za srednjoškolce Solar Sonic Labs povodom prvog globalnog prosvjeda srednjoškolaca u Hrvatskoj vezanog uz klimatske promjene.

U manje od 24 sati prikupljeno je preko 100 od potrebnih 172 tisuće kuna. Kad očekujete dostići cijeli iznos?

ZEZ:  Prva kampanja završila je u roku 10 dana, nismo se ni snašli, a već smo bili gotovi! Hajd’mo reći kako očekujemo da ova neće trajati duže. Napravili smo dobru pripremu, interes građana postoji i vjerujemo da neće trebati proći puno vremena za skupiti cijeli iznos.

ZEZ je i dio međunarodnog istraživačkog projekta Compile; što će on donijeti Križevcima?

ZEZ: Grad Križevci je izabran kao jedno od tri pilot lokacije u Europi gdje će se demonstrirati zadane aktivnosti kroz projekt. Ovim projektom upravo pokazujemo kako se uz pomoć grantova iz EU može pomoći gradu u energetskoj tranziciji, tj. prijelazu sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i upravo su Križevci jedno od tri pilot područja u Europi gdje se inoviraju najnovije tehnologije poput blockchaina i umjetne inteligencije za stvarenje mikro mreža.

Kroz projekt ćemo raditi i na formiranju energetske zajednice u gradu kroz koju će građani moći predlagati projekte, ulagati u njih i upravljati njima. Križevčani se mogu uključiti u svim aktivnostima na kojima tu radimo, sukreirati s nama energetski plan grada i planirati održive kvartove. Dajemo priliku građanima Križevaca da postanu aktivni sudionici u svojoj zajednici, a ne pasivni promatrači.

Mogu li se u te aktivnosti uključiti i npr. IT tvrtke iz Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci?

ZEZ: Implementiranjem novih tehnologija i opreme u kombinaciji s postojećom solarnom elektranom na krovu RTCP-a tvrtkama će se smanjiti njihovi računi za struju. Također, očekujemo da će one prepoznati priliku te iskoriste svoje znanje i iskustvo u novim tehnologijama koje će se tamo istraživati.

Kakvi su vam daljnji planovi i što još možemo očekivati od ZEZ-a ove godine?

ZEZ: Razgovaramo s nekoliko gradova, odrađujemo mapiranja krovova i analize za postavljanje novih solarnih elektrana. Ove godine smo domaćini godišnje skupštine RESCOOP-a, udruženja svih europskih energetskih zadruga gdje očekujemo 100-tinjak sudionika. Planiramo potaknuti temu energetskih zajednica na razini zakonodavstva. Radimo na daljnjem razvoju naše digitalne platforme za ulaganje u OIE – ZEZinvest. Kako smo nedavno postali partner Climate KIC-a, čeka nas još puno posla ove godine. Čini se da u ZEZ-u neće biti godišnjih :).(kž.info)

Križevci jedna od tri pilot lokacije u Europi u projektu ‘Compile’

Jučer je istom prigodom održano događanje ”Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova”, te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

“Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca. Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi.”– istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 172.000,00 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevci. Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zezinvest.community, a za sva pitanja može se obratiti na: info@zezinvest.community.(krizevci.hr)

Komentari su zatvoreni.