Take a fresh look at your lifestyle.

Na OPG-u Jagodić cijela obitelj ima posla od jutra do sutra

Obitelj Nenada Jagodića iz Bukovja pored Križevaca cvjećarstvom se bavi od 1990., kad su počeli uzgajati na površini od 30 četvornih metara. Danas ih imaju 3000 pod plastenicima i staklenicima, no čini im se da su prije više zarađivali jer je i proizvodnja bila puno jeftinija.

– Ne mogu reći da se sad ne zaradi, da je tako ne bismo to radili, ali danas je puno teže. Cijene su porasle, i tegle i sjeme i zemlja sve je skuplje, a naše su cijene još uvijek iste – žali se Nenad Jagodić.

Prema podacima Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto te proizvodnje u EU. Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz. Jagodići nemaju problema s uvozom jer se uglavnom uvozi rezano cvijeće i sobno bilje koje oni ne prodaju, ali velika su im konkurencija trgovački centri.

– Mislim da je tu presudna kvaliteta. Mi smo stekli svoje mušterije koje nam se svake godine vraćaju i skoro 70 posto proizvedenog prodajemo na kućnome pragu. To mi je draže jer tako kupac, osim kvalitetnog cvijeta, dobije i savjet o održavanju i presađivanju – kaže Nenad.

Osim njega na OPG-u radi supruga Danica, roditelji Marija i Franjo te kćerka Martina i njezin dečko Antonio. Okrenuti su sezonskoj proizvodnji balkonskog i cvijeća za gredice te trajnica.

– Kreće se u proljeće s jaglacima i maćuhicama, pa onda ljetnice za vrt poput pelargonija, onda krizanteme i božićne zvijezde. To je jedan proizvodni krug i čitava obitelj ima posla od jutra do sutra. Po potrebi uzimamo i sezonce jer ne uspijevamo sve sami – priča Jagodić, koji se nada kako će obiteljski posao preuzeti i nastaviti kćerka Martina, inače studentica hortikulture na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Danas je, kažu zajedno, važno pratiti trendove i znati plasirati svoj proizvod pa će sudjelovati i na prvom sajmu cvijeća u Križevcima od 12. do 14. travnja.

– Ne sudjelujemo često na sajmovima poput ovog jer, iskreno, ne stignemo na sve strane. Veselimo se ovom i drago nam je da ćemo sudjelovati na prvom takvom događanju u našem gradu – rekla je mlada nasljednica OPG-a Martina Jagodić.(GPP)

U Križevcima u travnju prvi sajam cvijeća

U Križevcima će se po prvi puta od 12. do 14. travnja na Nemčićevom i Strossmayerovom trgu održati sajam cvijeća pod nazivom „Križevci u cvijeću“. Predstavljajući program, gradonačelnik Mario Rajn rekao je da sajam predstavlja nastavak buđenja grada, a u svečanom otvorenju sudjelovat će dječji vrtići, Križevačka djevojačka straža i mažoretkinje. Predviđene su kreativne radionice za djecu i odrasle te revija frizura koju organizira križevačko udruženje obrtnika. Cilj sajma je promocija cvjećara, domaćih radinosti i male vrtne mehanizacije, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup. Javni poziv za izlaganje na sajmu je otvoren, a sudjelovanje besplatno.

Komentari su zatvoreni.