Take a fresh look at your lifestyle.

Danas na Večeri udaraljkaša u Križevce dolazi ansambl iz Slovenije

820

Zadnji dan udaraljkaških večeri u Križevcima u subotu 26.10. nudi popodnevnu interaktivnu radionicu udaraljkašice Maje Lončar te večernji koncert udaraljkaškog ansambla iz Slovenije i domaćih udaraljkaških snaga, koji počinje u 19 sati.

Maja Lončar (rođ. Ileković) rođena je u Bjelovaru 1981. Udaraljke je završila u srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi prof. Elvire Happ. Već se u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi ističe kao talentirani glazbenik te osvaja mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Održava samostalne koncerte u Bjelovaru, Puli, Zagrebu, Njemačkoj, Rijeci i Sloveniji.

1999. upisuje udaraljke na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika. Za vrijeme studija usavršavala se na brojnim međunarodnim seminarima kod domaćih i stranih pedagoga: I. Lešnik, N. Rosauro, J. Beck, Evelyn Glennie, Dobri Paliev itd. Kao studentica, dobitnica je mnogih nagrada na natjecanjima, među kojima valja izdvojiti Rektorovu nagradu i Nagradu za najbolji studentski udaraljkaški ansambl PASIC 2004. Već tijekom studija svoja prva profesionalna orkestralna iskustva stiječe u orkestrima kao što su: Zagrebačka Filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Orkestar Hrvatskog Narodnog Kazališta, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. 2003. nakon diplomiranja postaje član ansambla HNK u Zagrebu.

Iz ljubavi prema radu s djecom usavršava se na pedagoškom području rada, te istražuje nove pedagoške metodike u glazbenom obrazovanju. 2009. u Americi završava studij Kindermusik edukatora te isti program implementira na hrvatsko područje. Bila je predsjednica Udruge za poticanje sposobnosti i vještina kroz glazbu te je vodila mnogobrojne radionice za škole i vrtiće. Od 2017. predaje udaraljke na Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Postiže mnogobrojna priznanja u pedagoškom radu. 2019. Započinje honorarno predavati na novootvorenom udaraljkaškom odjelu u Zaboku.

Kroz radionicu Ritam-pokret-mozak-govor polaznici će naučiti kako je ritam utkan u sve što nas okružuje i utječe na razvoj temeljnih životnih vještina, razvija osnovne glazbene kreativne kompetencije i koliko su to bitni elementi u glazbenom izražavanju, kreativnosti, samopouzdanju i razvoju glazbenika kao i razvoju pojedinca.
Radionicu mogu polaziti glazbenici šireg spektra i oni koji se tako osjećaju.

Murska Percussion Ensemble (MPE) osnovan je 2007. godine. Čine ga udaraljkaši pomurske regije koji žele zajedno nastupati i muzicirati te je jedini takav ansambl u regiji. Ansambl se sastoji od nastavnika udaraljki te bivših i sadašnji učenika Muzičke škole Beltinci. Murska percussion izvodi glazbu kompozitora mlađe generacije specijaliziranih za ansamble klasičnih udaraljki s namjerom prepoznavanja udaraljki u široj okolini. MPE izveo je više javnih nastupa s Wheaton Collegeom, Brass Bandom Slovenija, Prekmurskom godbom Bakovci, klarinetistom Jožetom Kotarom i dr. Njihova koncertna aktivnost odvela ih je i preko granice Slovenije. Održali su samostalne koncerte u Srbiji, Hrvatskoj i Belgiji. Njihov zadnji koncert bio je na Drum dum festu ove godine u Leskovcu. MPE su: Tomi Došen, Primož Škafar, Gregor Pojbič, Jan Hari Dimitrić, Lazar Čolović i Denis Dimitrić.
Na programu će biti djela L. Ouderitsa, R. Diora, S. Warda i dr.

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci – Udaraljkaški odjel osnovan je 2004. godine s tri učenika i dva mala bubnja. Danas broji 14 učenika, kroz njega je prošlo više od 70 udaraljkaša i udaraljkašica, jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Hrvatskoj s više od 50 regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.
U studenom 2015. godine za 70. godišnjicu Glazbene škole udaraljkaški odjel sastavljen od bivših i sadašnjih učenika izveo je Orffovu Carminu Buranu u verziji za dva koncertna glasovira, udaraljke, tri solista i mješoviti zbor pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.

Križevački udaraljkaši redovito nastupaju na gradskim manifestacijama, gostuju po glazbenim školama u Hrvatskoj i Sloveniji te su nastupali na međunarodnom udaraljkaškom festivalu u Bjelovaru. U suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor u Križevcima 2016. godine, ostvaren je projekt pod nazivom Jedna škola stara s ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja na selu. U okviru tog projekta križevački udaraljkaši održali su koncerte u pet područnih škola, Većeslavec, Majurec, Carevdar, Đurđic i Kloštar Vojakovački. Od 2017. godine udaraljkašku klasu, osim profesora Josipa Konfica, vodi i profesorica Maja Lončar.

Na programu će biti djela A. Gomeza, E. Kopetzkog i dr.

Komentari su zatvoreni.