Take a fresh look at your lifestyle.

Novi pad broja novozaraženih: Božinović najavio da će se mjere produžiti, ali razmatraju popuštanja

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati je održao press konferenciju na kojoj su objavljene najnovije informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj. Na početku se obratio ministar Vili Beroš koji je potvrdio najnovije brojke:

“U 24 sata 23 novooboljelih od korone, ukupno oboljelih 1814 osoba. Od jučer je preminula jedna osoba, što je ukupno 36 preminulih, a ukupno se oporavilo 600 ljudi. Na respiratoru je 30 bolesnika”, objavio je ministar zdravstva.

Alemka Markotić je navela da se oboljeli liječe uglavnom klorokinom i hiidroksiklorokinom, te dodala da će do ponedjeljka objaviti tko im je sve donirao ovaj vrijedan lijek. Komentirala je i mogućnost brzog pronalaska cjepiva.

“Naslovi prodaju priču, a pitanje je što piše ispod. Nisam pročitala nijedno da je razvijeno. Na stranici WHO-a sa datumom 20.3. imate 44 institucije koje razvijaju cjepivo. Tko će otići najdalje, vidjet ćemo. Sad je bila informacija da je NIH, najveća institucija u SAD-u, zajedno sa jednom firmom, da su oni zasad na prvoj fazi kliničkog istraživanja. Vidjet ćemo tko će još dobiti neke dobre rezultate. Na puno mjesta se razvijaju cjepiva”, rekla je Markotić.

Postojeće mjere propisane za prevenciju širenja virusa COVID-19 završavaju u nedjelju.

“Sigurno ćemo u tom smislu većinu mjera produžiti. Ali, ono što je izvjesno je da se krećemo u smjeru određenih popuštanja. Premijer je tražio od svih ministara da pripreme pregled aktivnosti, prije svega gospodarskih, za koje bi bilo nužno da se čim prije aktiviraju. O tome će onda sud dati epidemiološka služba. Izvjesno je da će se najveći dio onoga što je sad na snazi produžiti, ali je isto tako izvjesno da ćemo oprezno krenuti u popuštanje mjera”, rekao je Davor Božinović.

Komentari su zatvoreni.