Take a fresh look at your lifestyle.

Doznali smo kolike su vijećničke naknade u Križevcima i okolnim općinama, Sveti Petar Orehovec jedini nije dostavio podatke

Prevelik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave u pravilu se uoči svakih izbora nađe usred brojnih političkih obećanja. Reforma teritorijalnog ustroja nužna je zbog prevelikog broja tih jedinica. Konkretno, u Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija.

Ne treba previše objašnjavati da je to za zemlju veličine Hrvatske puno previše, a ono što je najgore, takav ustroj i košta. Osim plaća stalno zaposlenih osoba, tu su i naknade za vijećnike. Iako ne bi bilo nimalo nelogično da se o naknadama vijećnika mogu lako pronaći podaci, trenutno ne postoji adresa na kojoj biste mogli doznati zbirne i usporedne podatke za cijelu Hrvatsku.

No, Viktor Šimunić tome je odlučio stati na kraj. Ovaj nezavisni vijećnik iz Oroslavja mjesec dana skupljao je podatke po općinama, gradovima i županijama. Obavio je bezbroj telefonskih poziva, poslao pregršt mailova, pozivao se na Zakon o pravu na pristup informacijama kad god je naišao na zatvorena vrata. I uspio je prikupiti oko 95 posto podataka za cijelu Hrvatsku.

Nedavno je Šimunić gostovao u RTL Direktu gdje je Zoranu Šprajcu predočio nevjerojatne podatke. Izračunao je da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još dobivaju i naknadu za politički rad. Tih 8000 vijećnika godišnje za svoj rad dobije oko 50 milijuna kuna neto.

Kako je Šimunić potvrdio za Križevci.info, uskoro će sve informacije o naknadama vijećnika biti dostupne na posebnoj web stranici koja je u izradi, a mi smo ga kontaktirali kako bi nam prenio odgovore koje je dobio od Grada Križevaca, kao i četiri općine iz križevačkog kraja.

Zanimljivo, iz općine Sveti Petar Orehovec,  nisu mu dostavili podatke iako je slao upit mailom dva puta. Na ostalim je adresama naišao na pozitivan odgovor, a evo i o kojim se iznosima radi.

Križevački vijećnici dobivaju 200 kuna neto po sjednici, a predsjednik Gradskog vijeća 4271,90 kuna bruto mjesečno. Također, članovi odbora Gradskog vijeća isto primaju 200 kuna neto po sjednici.

U Kalniku su iznosi manji. Vijećnici dobivaju 170 kuna neto po sjednici, a predsjednik vijeća 680 kuna neto mjesečno.

Od općina iz našeg kraja za koje imamo podatke, Gornja Rijeka isplaćuje najviše iznose. Tamo vijećnici po sjednici zarade 250 kn bruto, a predsjednik vijeća 904,65 kuna bruto mjesečno

Najmanji su iznosi u općini Sveti Ivan Žabno, gdje svi, uključujući i predsjednika vijeća, primaju 170 kn po sjednici.

Komentari su zatvoreni.