Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1288

808
Ilustracija pomrčine Sunca u našim krajevima 21. lipnja 2020.

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta prvog predavanja s prošlogodišnjeg Pinklec festa, 11. listopada, u gradskoj knjižnici. Gošća iz Međimurja, Iva Mihalic Krčmar pričala nam je o svom putovanju u Sjevernu Koreju prošloga proljeća, da bi sudjelovala u međunarodnoj maratonskoj utrci. Reportaža se zove Trk u Pyongyangu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Finka Fi Maje Brajko Livaković i Magde Dulčić, knjiga za mlade je Na krilima mašte: Moj Dnevnik Petra Anika Bibilo: dio 1. I 2. Snježane Akrap, na odjelu beletristike Deveti grob Stefana Ahnhema, a na stručno-znanstvenom odjelu Doba čarobnjaka: Veliko Desetljeće folozofije 1919.–1929. Wolframa Eilenbergera.

U Vijestima Krugova govorimo o muzeju željezničkih maketa u Zagrebu, o narativnoj izložbi fotografija o Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, o kulturnim programima u sklopu EPK Rijeka 2020, da su u moru kod otoka Krka pronađeni ostaci potopljenog broda iz Rimskoga Carstva, te informiramo o budućim događanjima u dvije galerije u Križevcima. Jedno od njih je već odmah nakon završetka ove emisije, drugo je predstavljanje knjige Krešimira Mišaka u srijedu, a treće je koncert glazbe Johnnyja Casha.

Na današnji datum rođeni su Oda Nobunaga, Giambattista Vico, Gustav Krklec i Jean Anouilh. Govorimo o ivanjskim krijesovima, a umrli su Tit Flavije Vespazijan, Aaron F. Spelling i Damir Mejovšek.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nedjeljnu pomrčinu Sunca, ljetni solsticij i nova putovanja na Mars.

Početak pomrčine u Križevcima 20.ožujka 2015. (foto Martin Vujić) U nedjelju, 21. lipnja 2020. bila je još manja od prikazane, ali se zbog oblačnog vremena nije vidjela.

 

U Zanimljivostima naglašavamo da se led ne otapa niti u slučaju globalnog zagrijavanja, a na kraju spominjemo neke duhovite izreke nepoznatih autora.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Arethe Franklin, Boba Dylana, Johnnyja Casha, Fatsa Domina odnosno Davea Bartholomewa, te grupa The Beatles i Supertramp.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1288 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 23. lipnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.