Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1291

Komet NEOWISE nad Širokim Brezjem u ranu zoru 10, srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)
Komet NEOWISE nad Širokim Brezjem u ranu zoru 10. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)

 

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja o astrofotografiji koje je prije radionice održala Križevčanka Zelda Prožek iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba na ljetnoj školi Križevačke astronomske udruge Perzeidi 30. kolovoza prošle godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Drhturavi vitez Kęstutisa Kasparavičiusa, knjiga za mlade je Moj Titanic ne tone Vjekoslave Huljić, na odjelu beletristike Anomalije Maura Covacicha, a na stručno-znanstvenom odjelu Draga Ijeawele, ili feministički manifest u petnaest savjeta Chimamande Ngozi Adichie.

U Vijestima Krugova saznajemo da njujorški Met započinje prijenose uživo koncerata s raznih lokacija, kako će se obnoviti toranj Notre Damea, koja je sudbina Aje Sofije, spominjemo izložbu omota ploča iz doba socijalizma, te pojavu zahtjeva za novo ljudsko pravo – pravo na zdrav planet, te najavljujemo događanja u Galeriji K2 u križevcima.

Na današnji datum rođeni su Gustav Klimt, Ingmar Bergman i William Denby “Bill” Hanna, pala je tvrđava Bastille, Alfred Nobel je demonstrirao dinamit, umrli su Augustin-Jean Fresnel i Richard McDonald.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nebeski spektakl koji nas je nedavno ugodno iznenadio i koji ovih dana svaku večer možemo vidjeti na našem nebu, a 23 godine već nismo imali prilike vidjeti nešto slično.

Komet NEOWISE promatran s Ratarne u ranu zoru 9. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)
Komet NEOWISE promatran s Ratarne u ranu zoru 9. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)

 

U Zanimljivostima sa zakašnjenjem čestitamo rođendan Oliviji de Havilland, a na kraju pronalazimo neke misli Charlesa Bukowskog.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Davida Gilmoura, grupa The BC-52’s, The Rolling Stones, Ultravox, Bijelo dugme i Pađen band.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1291 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. srpnja od 17 do 18:30 sati. Nakon ove emisije slijedi ljetna stanka, pa je sljedeća emisija na programu tek 8. rujna. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.