Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1296

Uz Temu krugova - astrofotografija, komet NEOWISE snimljen sa padina Gran Sassa u srpnju 2020. (foto Andrej Dundović)
Uz Temu krugova – astrofotografija, komet NEOWISE snimljen sa padina Gran Sassa u srpnju 2020. (foto Andrej Dundović)

 

U Temi Krugova nastavljamo preslušavanje predavanja o astrofotografiji koje je prije radionice održala Križevčanka Zelda Prožek iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba na ljetnoj školi Križevačke astronomske udruge Perzeidi 30. kolovoza prošle godine. Prvu polovicu tog predavanja slušali smo u dva nastavka u Krugovima prije ljetne stanke, pa je sada na redu treći od ukupno četiri nastavka u trajanju po dvadesetak minuta.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kućica na stablu od 26 katova Andyja Griffithsa, knjiga za mlade je Ja, Zeus i ekipa s Olimpa: Bogovi i junaci pripovijedaju grčke mitove Franka Schwiegera, na odjelu beletristike Lažljivi život odraslih Elene Ferrante, a na stručno-znanstvenom odjelu Informacijska pismenost: kako razlikovati činjenice od zabluda: Pronalaženje informacija, analiza informacija, upotreba informacija Sare Armstrong i Pamele Brunskill. Pozivamo i na predstavljanje novog broja časopisa Meridijani u četvrtak u knjižnici.

U Vijestima Krugova govorimo o međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, o pronalasku vrlo dobro očuvanih sarkofaga s mumijama u Egiptu, o satu u New Yorku koji otkucava vrijeme do katastrofe, o novoj prilici za opstanak tasmanskog vraga. Galerija K2, Klub kulture i POINT i ovaj tjedan imaju svoje programe, pa ćemo ih navesti.

Na današnji datum rođeni su George Westinghouse, Le Corbusier, Roland Garros i Ante Babaja. Thomas Edison prikazao je svoje prve pokretne slike, a počeo se prikazivati i prvi poznati zvučni film. Marita Koch postavila je nedostižni svjetski rekord na 400 m za žene. Umrli su Otto Fritz Meyerhof i Steve Jobs.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo tjedan svemira i dječji tjedan, Mars najbliže Zemlji, te ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku.

Pronalazimo neke zanimljivosti o Ježevima, a na kraju pronalazimo i neke misli o djeci.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Igora Stravinskog, Dmitrija Šostakoviča, Laze Ristovskog, Kim Carnes, Georga Michaela, grupa The Beatles, Pink Floyd, te pjevanje Montserrat Caballe.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1296 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 6. listopada od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.