Take a fresh look at your lifestyle.

Nakon pritiska javnosti i medija, počelo testiranje u Križevcima

Građani Križevaca od jutros se mogu testirati na virus SARS-CoV-2 u svojem gradu u kontejneru koji je postavljen na parkiralištu iza zgrade Hitne medicinske službe. Uzorci se uzimaju od ponedjeljka do petka od 8 do 9 sati, a građani se moraju obratiti obiteljskim liječnicima s kojima dogovaraju termin testiranja i dobivaju potrebnu uputnicu. Bez uputnice i dogovorenog termina, neće se moći testirati.

Podsjetimo, portal krizevci.info već tjednima upozorava Koprivničko-križevačku županiju, koja je osnivač Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo, da na području županije testiranje nije svima jednako dostupno. Naime, u Koprivnici je do danas, deset mjeseci nakon početka epidemije, bio jedini punkt za testiranje više od 100 tisuća stanovnika županije. Budući da konkretnog odgovora i pomaka nije bilo, obratili smo se i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i ravnateljstvu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s pitanjem je li Koprivničko-križevačka županija zatražila pomoć u organizaciji, budući da mjesecima ne uspijeva organizirati dodatne punktove. Pitali smo ih i je li primjereno da se u vrijeme kad nacionalni Stožer poziva na distanciranje i izbjegavanje okupljanja, svi zaraženi iz županije grupiraju radi testiranja. Već drugi dan stigla je obavijest da se punkt za testiranje otvara i u Križevcima.

Na području županije danas je potvrđeno novih 220 slučajeva zaraze, na bolničkom su liječenju 92 osobe. Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa.

Komentari su zatvoreni.