Take a fresh look at your lifestyle.

Izdvajamo neke od novih naslova u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno-znanstveni odjel

PYTHON ZA ZNATIŽELJNE: SASVIM DRUKČIJI POGLED NA PROGRAMIRANJE / Zoran Kalafatić … [et al.]. – Zagreb: Element, 2016. 

Python je viši programski jezik opće namjene čije je najvažnije svojstvo jednostavnost napisanog koda te se upravo zbog toga preporučuje i podučava kao prvi jezik za ulazak u svijet programiranja. Knjiga ne pretpostavlja posebna predznanja o programiranju, ali ne bježi od naprednih tema te je koncipirana tako da bude korisna i programerima s različitim predznanjima, samoukim entuzijastima, studentima, istraživačima, inženjerima računarstva i drugih tehničkih područja, ali i onima koji se prvi puta susreću s programiranjem. Knjiga se može čitati kao uvod u programiranje i kao detaljan pregled izražajnih mogućnosti Pythona. Programiranje se u knjizi uvodi od vrha na dolje: polazeći od zadataka primjerene težine, pri čemu se koriste mogućnosti koje pruža sama biblioteka i jezik.

Beletristika

DUBRAVSKE PRIČE / Almin Kaplan. – Zagreb: V.B.Z., 2020.

Nakon romana Meho, koji je dobio sjajne kritike i izazvao veliku pozornost u regiji, Kaplan se javlja s pričama koje predstavljaju svojevrsno proširenje tog romana, smještene su u isti prostor i bave se istim ljudima, na podjednako virtuozan način.

U pričama Almina Kaplana iznenadni mikrodogađaj načas naruši monotoniju i ogoljenu „običnost“ seoske svakodnevice u poratnoj i postlogorskoj Hercegovini.

To nikad ne preraste u potres koji ruši zidove, nego se samo nakratko otvori pukotina kroz koju možemo nazrijeti pulsiranje punokrvnih drama i teških emocija, najdubljih strahova i prigušenog trpljenja. Kroz koju možemo osjetiti otkucaje paklenog stroja ugrađenog u temelje našeg svijeta. Tradicionalna potmulost i zloslutnost zasnovana na iskustvu, izmiješane s vjerom i praznovjerjem, u srži su Kaplanova književnog interesa, a iz tog interesa izrastao je autentični umjetnički glas koji – kao što je obično slučaj s autentičnim glasovima – uvelike nadilazi granice našeg jezika, našeg prostora i vremena.

Dječji odjel

OYOO ROĐEN NA CESTI / Marija Meandžija, Bojana Meandžija; ilustrirala Ivana Guljašević Kuman. – Zagreb: Alfa, 2020.

Ovo nije priča samo o ptici, nego i o čovjeku. Književni teoretičari bi rekli antropomorfna. Priča s dva sloja. U prvom sloju mogu se od radosti ozariti dječje oči i zaigrati srce nad učinjenim dobrim djelom, ohrabriti se poneseno uspjehom jedne duge i uporne borbe za život i oplemeniti nad izvanrednim ljudskim činom. A u drugom sloju misao može čitatelja nositi daleko, i još puno dalje. U dvije riječi, rekli bismo – ozbiljna priča, kakvoj svjedočimo gotovo svakoga dana, ali ne baš često s istim završetkom. Priča je to o sudbini ljudi još nedoraslih krila, čije je rodno gnijezdo razorila pohlepa, sržba, bijes, gnjev i tko zna kakvi još iskazi zloće.

Knjige za mlade

ABRAKADABRA: NOVE ČAROBMATIČKE PRIČE / Jadranka Klepac; [ilustracije Tomislav Svjetličić]. – Zagreb: Element, 2019. 

Iz pogovora :

Ove su priče nastavak prve knjige, zbirke čarobmatičkih priča Kako dokazati da postoje vilenjaci. Pisane su i za osnovnoškolski, ali i srednjoškolski uzrast, osim što će, možda, oni mlađi, morati preskočiti poneki dokaz u dvjema ili trima pričama.

Težište u ovoj knjižici je na načinu razmišljanja u matematici: što je analogija, apstrakcija, generalizacija, dokaz u matematici, elementi teorije kaosa i još neke čarobmatičke stvari koje se ne vide na prvi pogled, ali su tu oko nas.

 

Komentari su zatvoreni.