Take a fresh look at your lifestyle.

Član uprave HŽ Infrastruktura o nesreći: Očito strojovođa nije poštivao signalizaciju

foto: Dnevnik/HRT

Dva teretna vlaka sudarila su se jučer kod Majurca. U nesreći su ozlijeđena dvojica strojovođa, ali srećom nisu u životnoj opasnosti. Materijalna šteta je velika, a iako istraga još traje, prema neslužbenim informacijama, uzrok nesreće je – ljudski faktor.

Lokomotive imaju projektirani prostor gdje se strojovođa može skloniti, mi vjerujemo da se on tamo sklonio na vrijeme i zbog toga je uspio preživjeti. Ozljeda je, koliko znamo, puknuće stopala i bit će sve u redu“, rekao je Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastruktura, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Uzrok nesreće zasad nije poznat.

Mi možemo reći što se tiče infrastrukture da su svi signalno sigurnosni uređaji kao i radio dispečerska veza bili tehnički ispravni, zbog čega je strojovođa to ignorirao i prošao mimo signalizacije, mi u ovom trenutku ne znamo”, rekao je Barišić.

Pojasnio je kako sigurnosni sustav funkcionira.

Pružni blokovi ne dopuštaju vlakovima da se približe jedan drugom. Prvi vlak koji je bio pokvaren, očito je stao, imao je zeleni signal. Ostali bi trebali biti žuti i crveni. Očito da strojovođa nije poštivao signalizaciju i došlo je do nesreće, rekao je Barišić. Bilo je 40 vagona, što se tiče Enna transporta, a 17 što se tiče HŽ Carga. To je poput 750 vozila, težina je ogromna, sila je ogromna, zato se i dogodilo ovakvo izvitoperenje i šteta.”

Što se tiče infrastrukture, Barišić je rekao da se šteta procjenjuje na otprilike 400 tisuća kuna.

Komentari su zatvoreni.