Take a fresh look at your lifestyle.

Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima?

Križevačka udruga HERA zajedno sa sličnim udrugama za ljudska prava provodi kampanju “Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!” i poziva sve da se pridruže u prikupljanju priča o neplaćenom kućanskom radu. Kampanja je dio projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, čija je nositeljica udruga B.a.B.e. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

S oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama javno objavite svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad stanete sa svakodnevnim kućanskim radom ili ih pošaljite putem Instagram i Facebook stranice udruge B.a.B.e., Twitter profila Iskra B. ili e-maila babe@babe.hr kako bi ih mogli anonimno objaviti“, poručuje HERA koja je i dio mreže “4. smjena – nevidljivi rad” čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca.

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.  Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci… Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko bi ih obavio?

U istraživanju „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6 posto slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci obavljaju spomenute poslove u samo 0,4 posto slučajeva. Također, podaci ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci pri čemu u gotovo 60 posto slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok su za iste poslove zaduženi isključivo muškarci u samo 0,2 posto slučajeva. U ostalim slučajevima poslovi se obavljaju zajednički pri čemu prednjače igranje s djetetom, šetnje s djetetom, kažnjavanje te vođenje djeteta u školu, vrtić i na dodatne aktivnosti.

Komentari su zatvoreni.