Take a fresh look at your lifestyle.

Novi naslovi u knjižnici

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

KOMUNIKACIJSKI UMJETNIK: (Izvedbene tehnike u javnom nastupu) / Jelena Makovičić. – Zagreb: V.B.Z., 2021.
˝Komunikacijski umjetnik˝ poučno je i korisno štivo svakome tko želi javno nastupati, ali i onima koji to već čine. U ovoj knjizi Jelena Makovičić, glumica i iskusna edukatorica, demistificira proces javnog komuniciranja i istodobno otkriva kako se gradi čvrsta i vjerodostojna struktura uspješnog nastupa.

Oslanja se na pristup koji je praktičan i razumljiv svima, crpeći iz riznice glumačko-scenskih tehnika. Čini to uz obilje vježbi i savjeta za tijelo i duh govornika. Bavi se i pitanjem treme, dajući nam do znanja da javni nastup zahtijeva trud i vještinu. Na taj način strah od javnog nastupa pretvara se u odgovornost za njega. Ispravno komunicirati, kako i sugerira naslov knjige Komunikacijski umjetnik“, znači ne samo svladati izvedbene tehnike, već podrazumijeva svojevrsnu umjetnost, prenošenje onoga što je lijepo i dobro, što oplemenjuje. Vjerujem stoga da će, osobito mladim ljudima-studentima, ova knjiga biti obogaćenje u razvijanju njihovih komunikacijskih sposobnosti.
https://www.vbz.hr/book/komunikacijski-umjetnik/

BELETRISTIKA

VOLI ME VIŠE OD SVEGA NA SVIJETU: PRIČE O PRIPADANJU / Mira Furlan; prevela s engleskog Iva Karabaić. – 2. izd. – Zaprešić: Fraktura, 2021.
Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena. Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. Knjiga oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i sretniji svijet te zbog toga, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorice, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji za njih više nije bilo mjesta u novim državama.

Emotivna, moćna proza u kojoj pratimo život mlade intelektualke se odlučuje za glumu, gdje se smjenjuju sreća i nesreća, proza u kojoj vidimo i lice i naličje slave, urezuje nam se svakim zarezom, svakom rečenicom pod kožu. Ne izostavljajući ništa i nikoga, ne štedeći nikoga, a najmanje sebe, Mira Furlan napisala je autobiografiju koja se čita kao roman. U njoj se ostvaruje “američki san”, ali, naposljetku, najvažnija je ljubav, koja joj je pomogla da lakše brodi karijerom. Voli me više od svega na svijetu knjiga je koja s puno sentimenta i osjećaja, a uvijek beskompromisno, s mnogo suza i smijeha, evocira ne samo Miru Furlan već i cijeli jedan svijet, poput Atlantide potopljen, ali ne i zaboravljen.
https://fraktura.hr/voli-me-vise-od-svega-na-svijetu.html

DJEČJI ODJEL

JOGURT I GOSPOĐA FREIMAN / Vanja Obad; [ilustratorica Željka Gradski]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.

Kroz dvadeset i pet poglavlja ovog romana pratimo kako se obično preseljenje može pretvoriti u životnu pustolovinu čak i ako se ne dogodi ništa posebno uzbudljivo! Ali iza učmale fasade jedne stare gradske zgrade i njezinih stanara ogrezlih u dugogodišnjim navikama dolazak dječaka pokreće lanac neobičnih događaja koji će pokazati da nikad ne treba vjerovati prividnom miru svakodnevice, jer je on samo tanki omotač koji skriva pogled na pravi vulkan zapletenih emocija koje ključaju ispod površine.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=70740

KNJIGE ZA MLADE

ZLATNO DOBA / [crtež Cyril] Pedrosa; [scenarij Cyril] Pedrosa, [Roxanne] Moreil ; [prijevod Petra Matić]. – Zagreb: Fibra, 2021. Strip! Od davno minulog “zlatnog doba” sada su ostale još samo legende koje pripovijedaju o prošlosti u kojoj doline i planine nisu presijecali zidovi, a ljudi su se mogli slobodno kretati kuda su htjeli.

No sada je zemlja pod jarmom velmoža, dvorom haraju intrige, a zemljom glad. U narodu je počela tinjati volja za pobunom. Nakon smrti svog oca na prijestolje treba zasjesti Tilda koja ima viziju pravednijega kraljevstva. Ali prije nego što počne ostvarivati nužne reforme, spletkom je nagnaju u progonstvo iz kojega se Tilda, vođena čudnim znakovima i uz pomoć mudrog Tankreda i vjernog Bertila, pokušava vratiti na vlast. Tako započinje dugo putovanje u kojemu će se njezina sudbina spojiti sa “Zlatnim dobom” koje je očito puno više od puke legende. Ovaj crtani roman čudesne vizualne snage ekspresivnim likovima i impresivnom bojom dočarava neki paralelni srednji vijek u kojemu se poput krika rađa želja za pravičnijim društvom.
https://znanje.hr/product/zlatno-doba/421921


Komentari su zatvoreni.