Take a fresh look at your lifestyle.

Kultni filmovi sutra na Future Hubu

U ciklusu filmskih projekcija na Future Hubu Križevci sutra su na repertoaru dva kraća filma – “Andaluzijski pas” Salvadora Dalija i Luisa Buñuela iz 1929. i “Mreže poslijepodneva” Maye Deren iz 1943.

Kultni “Andaluzijski pas” je francuski nijemi nadrealistični film kojim su Dali i Buñuel tek trebali ući u krug nadrealista koje je predvodio francuski pisac i pjesnik André Breton, a ideja je nastala za vrijeme jedne večere kad je Buñuel Daliju ispričao svoj san u kojem je vidio sliku oštrog oblaka koji “reže mjesec kao britvica očnu jabučicu“. Nakon toga su obojica odlučili snimiti film čiji će se tekst sastojati od narativa sličnog onom naših snova – nejasan, kronološki razbacan, pretjeran, nelogičan i objašnjiv isključivo putem psihoanalize, a ova će slika iz Buñuelovog sna poslužiti kao izravna inspiracija jednom od najpoznatijih prikaza u filmskoj povijesti. Publika je filmom bila šokirana, ali oduševljena, što je očaralo Buñuela, ali razočaralo Dalija koji je gledatelje nastojao što više isprovocirati, čak i naljutiti.

Počinjemo istraživati nadrealistički film kao umjetničko sredstvo prikaza slobodnog kretanja ljudske psihe, odnosno – da se poslužim pojmovima velikog Andrea Bretona, osnivača nadrealizma, prikaza čistog psihičkog automatizma. Nadrealistički film nam omogućava jedinstveni doživljaj filma oslobođenog opterećenosti radnjom, nametnutom porukom i uzročno-posljedičnim vezama, što omogućuje da gledanje filma u potpunosti prestane biti nekom radnjom usmjerenom prema van i produži se u utonuće u nasu vlastitu svijest i struju asocijacija u njoj“, poručuje voditelj ciklusa filmskih projekcija na Future Hubu Križevci Petar Pavlović.

Projekcija filma je u subotu 30. travnja u 19 sati u društvenom centru Future Hub Križevci na Trgu svetog Florijana 16.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Komentari su zatvoreni.