Take a fresh look at your lifestyle.

Stigli novi naslovi za sve uzraste

Stručno-znanstveni odjel

HRAŠĆINSKI METEORIT: OD LEGENDE DO ZNANOSTI / Tatjana Kren; [prijevod Spomenka Štimec i Maša Dvornik]. – Trgovišće: Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, 2020.

Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. pao kod mjesta Hrašćina (Hrvatsko zagorje). Tog su dana na polje u selu Domovcu pala su dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Knjiga je podijeljena u tri dijela: svemir, Hrvatsko zagorje i povijesni kontekst. Glavni doprinos ove monografije leži u detaljnom opisu uloge Hrašćinskog meteorita u traženju odgovora na pitanje jesu li meteoriti zemaljskog ili svemirskog porijekla.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=71289


Beletristika

ZARAZNA ZONA / Andrijana Kos Lajtman, Damir Radić. – Zaprešić: Fraktura, 2021.
“Zarazna zona, pisana u dva glasa tijekom prvog lockdowna i zagrebačkog potresa, jedan je od bitnih umjetničkih dokumenata vremena koje nas je snašlo. Usprkos vanjskim izvanrednim uvjetima ova knjiga na jedinstven, nježan i emotivan, ali nadasve pjesnički uvjerljiv i superioran način dočarava odnos dvoje koji su u procesu tog zatvaranja svijeta orijentirani jedno na drugo, na građenje zajedničkog.

Rukopis Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića iznimne je snage, ali i čistog jezika koji rastvara pred nama brige, strahove, svakodnevicu, koja je sada sve više u fokusu. Sámo dvoglasje, inače neuobičajeno za našu pjesničku produkciju, čini se kao idealan način uspostave dijaloga, pokušaja da se svijet koji najednom stane i u koji smo zatočeni artikulira kroz dvoje koji sada traže svoj jedinstveni jezik, način da se nose s onim što je izvan njih. Upravo svakodnevica postaje sveta usred tog neobičnog početka proljeća kroz događaje koji nas nepovratno mijenjaju i ova knjiga autentično progovara o svim fenomenima tog razdoblja; svojevrsna pisma ljubavnika jedno drugome živi su otisak tog vremena provučen kroz filtar intimnog i pjesničkog odnosa.” Monika Herceg
https://fraktura.hr/zarazna-zona.html

Dječji odjel


MICKO KIDOV KLUB STRIPOLJUBACA / napisao i ilustrirao Dav Pilkey; obojao Jose Garibaldi ; [s engleskoga preveo Ozren Doležal]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.

Nova serija stripova Dava Pilkeyja, autora i ilustratora međunarodno uspješnih serijala o Čovpasu i Kapetanu Gaćeši. Mare, Stela, Marinko i Nina samo su dio razularene, smiješne i talentirane žablje škvadre koja dijeli svoje priče u Micko-Kidovu klubu stripoljubaca. Može li se nekoga naučiti da se kreativno izrazi kroz strip? Avanture u razredu i na papiru prepune su nezgoda i veselja kada kreativne male žabe prolaze kroz pogreške i napredak što dolazi s vježbom i upornošću.

Lignjun i Šturak, Čudovišni sendvič od sira, Ptice, cvijeće i drveće: Haiku i fotke i drugi mini-stripovi prikazani su kao priče unutar priče. Stripovi su potpuno stilski različiti: Koriste humor i dramu, prozu i poeziju, ali i različite medije, uključujući akrilne boje, pastele, olovke u boji, flomastere, glinu, ručno rađene skulpture od kartona, sredstva za čišćenje cijevi, kolaže od građevinskog papira i kolačića.
Ovaj iskren, duhovit i promišljen strip nagrađivanog autora i umjetnika Dava Pilkeyja nasmijat će čitatelje svih dobnih skupina i potaknuti ih da razvijaju vlastitu kreativnost.
https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/micko-kidov-klub-stripoljubaca/

Knjige za mlade

TAJANSTVENO DRUŠTVO BENEDICT / Trenton Lee Stewart; [ilustracije Carson Ellis ; prijevod s engleskog Nebojša Buđanovac]. – Varaždin: Stanek, 2021.

Tajanstveno društvo Benedict, prva u seriji, priča je o četvero djece koji privučeni neobičnim oglasom u novinama završe na još neobičnijem testiranju njihovih posebnih sposobnosti. I ne, oni nemaju super moći, oni su mogli bismo reći – gotovo obična djeca.

Samozatajni dobrotvor gospodin Nicholas Benedict angažirat će ovo četvero nadarene djece da riješe misterij Instituta za učenje vrlo prosvijetljenih i njegovog voditelja enigmatičnog gospodina Curtaina. Tamo se očito kuje plan za preuzimanje kontrole nad cijelim svijetom.
https://znanje.hr/product/tajanstveno-drustvo-benedict/422090


Komentari su zatvoreni.