Take a fresh look at your lifestyle.

Premijerno predstavljanje teleskopa buduće križevačke zvjezdarnice na dvodnevnoj edukaciji

Vincent van Gogh: Zvjezdana noć (Izvor: Getty Images)

Dvodnevno putovanje kroz znanstveno i simboličko shvaćanje nebeskih fenomena pod nazivom “Zvjezdano nebo kroz znanost i simbole” održat će se u nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. 6. u 17 sati. “Putovanje” se sastoji od dva znanstveno-popularna predavanja i rasprave koje će voditi znanstvenici, Andrej Dundović i Petar Pavlović, zatim promatranja Sunca kroz teleskope te poseban događaj: premijerno predstavljanje javnosti sastavljenog teleskopa buduće križevačke zvjezdarnice.

Ideja je ove kratke edukacije oživiti vezu između kulture i znanosti, a koje se danas čine toliko razdvojene, kroz univerzalnu fascinaciju čovjeka kozmosom. Upravo je ta univerzalnost i veza između naoko različitih ljudskih disiciplina pod zvjezdarnim nebom motiv djelovanja i buduće zvjezdarnice i Kozmološkog centra. Ti “hladni” džuli, jednadžbe, svjetlosne godine, atomi i fotoni prirodnih znanosti, kao i te “tople” pjesme, mitovi, slike i plesovi kulture u osnovi su strane istog zanosa – zanosa čovjeka da spoznaje i razumije sebe i svijet oko sebe. Takvu ekspoziciju teme kozmosa želimo približiti polaznicima svih dobi i različitih profesija. Mjesto održavanja programa je Društveni centar Future Hub Križevci na Trgu svetog Florijana 16.

Prijave su besplatne slanjem imena i prezimena polaznika na mail spark@udruga-point.hr. Broj polaznika je ograničen.

Organizatori su edukacije udruga P.O.I.N.T. i astronomsko društvo Perzeidi. Edukacija se organizira u sklopu projekta “SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” koji se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i financira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna.

Komentari su zatvoreni.