Take a fresh look at your lifestyle.

Brendiranje autohtonog Kleščeca i kontrola kvalitete nužni za razvoj lokalne vinske ceste

Poticanje komercijalne sadnje specifičnih vinskih sorti, mjerenje i kontrola kvalitete neophodni su za razvoj vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, zaključili su hrvatski i mađarski stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva, turizma i brendiranja ovaj tjedan na radnom sastanku u Planinarskom domu na Kalniku. Dio je to aktivnosti u okviru projekta ”Cross-border wine routes 2” kojeg su podržali križevački gradonačelnik Mario Rajn i načelnik Općine Kalnik Kruno Đurec. Naglasili su važnost brendiranja autohtone sorte Kleščec i podizanja prepoznatljivosti naših vina.

U radnom dijelu sastanka su direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš i predstavnik mađarskog partnera Gergely Nagy iznijeli zaključke dosadašnjih prekograničnih konferencija na kojima su sudjelovali hrvatski i mađarski vinari. Profesor Dragutin Kamenjak s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima govorio je o brendiranju sorte Kleščec i o subvencioniranoj proizvodnji certificiranih loznih cijepova te sorte.


Projekt ”Cross-border wine routes 2” sufinancira Europska unija u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, što bi u konačnici trebalo povećati atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta u ovim regijama.

Komentari su zatvoreni.