Take a fresh look at your lifestyle.

U selima veća izlaznost nego u gradu, a svi članovi jednog mjesnog odbora imaju isto prezime

U općoj nezainteresiranosti za jučerašnje izbore za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, možda zbog neinformiranosti, možda zbog nezadovoljstva kandidatima ili pak zato jer ne znaju što rade ili mogu raditi ta tijela mjesne samouprave, mještani Podgajca, Carevdara i Srednjeg Dubovca iskazali su se u odgovornosti prema obavljanju građanske dužnosti. Na izbore u Carevdaru je izašlo 47.7 posto od 486 upisanih birača, odnosno 232 mještana, što je više negoli je Križevčana glasalo ukupno na svim biralištima u gradskoj četvrti Donji grad!

Mještani Carevdara birali su između tri liste, a najviše glasova, 121, dobila je ona grupe birača koju je predvodio Velimir Kraljić. Druga je lista grupe birača Nevenke Turčinović sa 71 glasom, dok je HDZ dobio 39 glasova. U Podgajcu je trka bila tijesna uz izlaznost od 49.41 posto. Lista grupe birača predvođena Daliborom Bedovcem dobila je 45 glasova, dok je HDZ zaradio 38 od 170 upisanih birača. Više od 47 posto od 162 upisana birača glasalo je u Srednjem Dubovcu, a lista grupe birača nositelja Željka Rusana sa 64 glasa potukla je HDS i HSS koji su sa zajedničkom listom osvojili 13 glasova.

Napeto je bilo u Ivancu gdje je od 243 upisanih birača glasalo njih 60, a jednak broj glasova dobili su HDZ i kandidacijska lista grupe birača s nositeljicom Natašom Mesarek, dok je birački odbor utvrdio dva nevažeća listića. Članovi mjesnog odbora morat će se dogovoriti tko će biti predsjednik ili predsjednica s obzirom na to da su obje liste u odboru zastupljene s jednakim brojem članova. U dosadašnjoj HDZ-ovoj utvrdi Glogovnici, glasalo je samo 17 posto od 345 upisanih birača. Njih 35 podržalo je listu grupe birača s Nikolom Bratićem dok je HDZ-u svoj glas dalo 26 mještana.

U mnogim selima mještani nisu imali izbor jer se kandidirala samo jedna lista, najčešće grupe birača, dok stranke nisu organizirale liste sa svojim kandidatima. No u Svetoj Heleni “ponuda” je bila veća i za glasove seljana natjecale su se čak tri liste. I odaziv birača je bio veći, glasalo ih je 104 od 231 upisanog, što je čak 45 posto. Najviše glasova pripalo je listi grupe birača koju je predvodio Zdenko Srbljinović (45), slijedi HSS s 33 glasa i HDZ s 26 glasova. U Vojakovcu je od 392 birača glasalo njih 54, a čak 50 ih je podržalo listu grupe birača s Mihaelom Truščec-Švagelj, dok su samo četiri glasa dobili HSS i SDP. U Cubincu su svoju listu zajednički kandidirali samo HDZ i HDS i od 229 upisanih birača dobili 20 glasova.

Među zanimljivostima ovih izbora je popis članova u mjesnom odboru u Žibrinovcu. Naime, svi članovi prezivaju se Vrbančić, a Odluku o njihovom imenovanju potpisao je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva koji se, sasvim slučajno, također preziva Vrbančić.

Komentari su zatvoreni.