Take a fresh look at your lifestyle.

Rajn: Križevci i susjedne općine ostvarili su značajan napredak u razvoju vinskog turizma

Grad Križevci i susjedne općine ostvarili su značajan napredak u razvoju vinskog turizma i stvaranju imidža Križevačkog prigorja kao atraktivne turističke destinacije, rekao je gradonačelnik Mario Rajn na završnoj konferenciji projekta “Prekogranične vinske ceste 2” ovaj tjedan u Vinariji Bock u Villányju u Mađarskoj, prenosi njegov ured.

Križevci su bili glavni korisnik projekta koji je sufinancirala Europska unija u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska, uz partnera iz Mađarske. Ukupna vrijednost projekta je skoro 400 tisuća eura, a cilj mu je bio stvoriti prepoznatljivu sliku prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós. Konačna namjera je osigurati rast turističkih kapaciteta što bi trebalo dovesti do povećanja broja posjetitelja u regiji, koji će se ovdje dulje zadržavati i više trošiti.

Predstavnica mađarskih partnera iz neprofitne organizacije za razvoj vinske regije Villány-Siklós naglasila je važnost ovog projekta za daljnji razvoj vinskog turizma na njihovoj vinskoj cesti, a križevački gradonačelnik rekao je da se za trajanja pojavila potreba za proširenjem područja koje naša vinska cesta obuhvaća pa je uključena i općina Gornja Rijeka.

Aktivnosti križevačkog dijela predstavila je voditeljica projekta Marija Podolski. Financijski najveći dio odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i gledališta na prostoru u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima, koji se koristi, navodi Grad u priopćenju, kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, kao što su Vincekovo, Martinje, prigodne izložbe vina, ali i druge turističke manifestacije. Uz pozornicu uređeno je i gledalište, koje u vrijeme kada se pozornica ne koristi služi kao parkiralište osobnih automobila za građane i posjetitelje.


Osim toga, nabavljena je oprema za turističke manifestacije – drveni štandovi i kućice, prozirna cerada za šator te tri hibridna električna bicikla. Na kružnom toku na ulazu u Križevce postavljena je skulptura bilikuma, kao simbola vinske tradicije križevačkoga kraja. Održavala su se razna vinska događanja poput Večeri vina i čvaraka, Martinje, vinske izložbe, Večeri klizanja i kuhanog vina, kao i za brojne promotivne aktivnosti te aktivnosti strateškog planiranja daljnjeg razvoja vinskog turizma.


Što se tiče mađarskih partnera, oni su uredili prostor u dvorcu u Siklósu, nabavili su tzv. ”vinske orgulje” te
organizirala čitav niz vinskih događanja i manifestacija, dok je najveći dio ulaganja bio usmjeren u promociju i marketing vinske ceste.

Komentari su zatvoreni.