Take a fresh look at your lifestyle.

I Križevci ustali protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

719

Udruga “HERA” Križevci jučer je na Strossmayerovom trgu javnom akcijom obilježila globalnu kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, kojom se od 2012. u cijelom svijetu upozorava na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka i podaci su alarmantni. Svake godine prijavi se oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Prošlogodišnji podaci za Hrvatsku pokazali su da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo izjednačio – prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a neprimjerene presude na neki način ohrabruju zlostavljače, upozorava Hera. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, lani je 13 žena ubijeno je od bliskih osoba kojima su vjerovale i u čijem su okruženju živjele.

Kampanju su podržale Križevačke mažoretkinje plesnom koreografijom na himnu kampanje Break the Chain (Prekini lanac), Grad Križevci, Policijska postaja Križevci, Udruga Maslačak, Srednja gospodarska škola te Forum žena Križevci. U Hrvatskoj je kampanja  počela  11. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu, nastavlja se kroz mjesec veljaču i ožujak u brojnim gradovima među kojima su i Križevci. Ovogodišnji moto “ustanimo za slobodu” ima za cilj kreirati novu kulturu bez nasilja te razvijati suosjećanje i solidarnost uz borbu protiv nejednakosti.

Komentari su zatvoreni.