Take a fresh look at your lifestyle.

Zoran Milanović na svečanoj sjednici: Križevci su jedan od boljih gradova u Hrvatskoj

1.001

Ponosan sam na to što Križevci udaraju ritam drugima po pitanju energetske neovisnosti, rekao je gradonačelnik Mario Rajn na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom 771. rođendana Križevaca, danas popodne u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar, koji je u kratkom govoru čestitao svim ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja. Energetska neovisnost tema je koju su spominjali svi današnji govornici, a otvorio ju je gradonačelnik Rajn.

Krenuli smo u preobražaj grada, mnogi nam nisu vjerovali, ali o nama se danas piše u nacionalnim medijima kao o pionirima u iskorištavanju solarne, a od nedavno i geotermalne energije. Križevci danas predvode energetsku tranziciju i inspiriraju ulaganjem u znanost, naši učenici i sportaši postižu iznimne uspjehe na državnom i međunarodnim natjecanjima. Na to sam izuzetno ponosan“, rekao je Rajn, a posebno je istaknuo nedavno otvorenu modernu zvjezdarnicu koju je, uoči svečane sjednice, posjetio i predsjednik RH Zoran Milanović.

Ekologija, očuvanje okoliša, obnovljiva energija i zelena tranzicija su vruća tema u Križevcima. I ja imam sjećanje na Križevce vezano uz ekologiju – ovo je grad u kojem sam prvi put točio eko dizel. Puno godina kasnije stekao sam dojam da ljudi ovdje biraju dobro. Ono što sam vidio ovdje – dva mlada doktora fizike koji mogu birati gdje će živjeti, a žive ovdje, uspješni poduzetnici koji mogu raditi drugdje, a odabrali su raditi ovdje – čini mi se da znate kako voditi grad. Križevci su jedan od boljih gradova u Hrvatskoj – mali, pristojni i kulturni“, poručio je Zoran Milanović čestitajući Križevčankama i Križevčanima Dan grada.

U ime gostiju iz drugih gradova, čestitao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. “Ima nas dosta iz drugih gradova i općina, a to je dokaz da ste uistinu otvoren grad. Živimo u čudnim vremenima koja nose potrebu za puno kreacije, vi ste se okrenuli iskorištavanju zelene energije, zagrizli kiselu jabuku što se tiče odvajanja otpada i u tome ste uspjeli ostvariti veliki napredak, uspješni ste i u povlačenju EU fondova. Želim vam da zadržite tu križevačku otvorenost da prihvaćate novo i križevačku energiju da inovacijama vučete našu županiju“, poručio je Jakšić, dok je župan Darko Koren, u ovoj prilici i izaslanik predsjednika Vlade, zahvalio predsjedniku Milanoviću što je u deset dana već drugi put posjetio našu županiju.

U posljednje vrijeme svjedočimo nekim temama i projektima koji ovaj grad stavljaju na naprednu kartu Republike Hrvatske i izvan nje. Nama je skromnost vrlina i ako je Ludbreg centar svijeta, mi ćemo, budući da smo otvorili zvjezdarnicu, postati centar svemira“, rekao je župan Darko Koren. Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik podijelili su gradska priznanja zaslužnim građanima, a u kulturnom dijelu programa nastupila je mlada križevačka sopranistica Karla Prosenečki.

Komentari su zatvoreni.