Take a fresh look at your lifestyle.

Roditelji s liste čekanja za vrtić: Ako ima novca za vatrogasne zabave, zašto nema za djecu i roditelje

2.526

Mjesto u vrtiću ove godine dobilo je 57 djece dok je za čak 78 odbijen upis u Dječji vrtić Križevci, odlučilo je to Upravno vijeće vrtića nakon prijava na koje je stiglo 136 zahtjeva za upis u redoviti program predškolskog odgoja. Iako je zbog manjka mjesta Grad lani dogradio postojeću zgradu za 5.1 milijun kuna, povećao vrtić za 402 kvadrata i omogućio dodatan upis još pedesetero djece, ovogodišnja lista čekanja gotovo je identična lanjskoj kad je na njoj ostalo 77 djece. Prednost pri upisu utvrđuje se Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju prema kojem su prioritetna ona djeca koja u tekućoj godini navršavaju četiri godine, način bodovanja propisan je Pravilnikom o upisu djece, a veličinu skupina uvjetuju pedagoški standardi. No mjesta nema i roditelji su nezadovoljni i ogorčeni jer ne uspijevaju organizirati čuvanje djece za vrijeme dok su na poslu, mnogi i izvan Križevaca.

Kako je to moguće za grad prijatelj djece? Vrtić nisu dobila neka djeca kojima oba roditelja rade, mi smo jedni od njih. Snalazimo se kako znamo, ali očekujem da se nešto poduzme jer sam se vratila živjeti ovdje i plaćam prirez. Ako ima novaca za vatrogasne zabave, zašto nema za djecu i roditelje? To bi trebalo biti osnovno“, poručila je jedna mama koja se javila redakciji portala Križevci.info.

Grad inače sufinancira smještaj djece koja nisu ostvarila upis u vrtiće na području grada u dječje vrtiće na području susjednih općina, međutim ova opcija nije svima prihvatljiva. Gradonačelnik Mario Rajn u više je navrata najavljivao izgradnju novog vrtića u Karanama pa smo ga pitali kad počinje izgradnja, kad očekuju otvaranje te koliko će koštati i iz kojeg izvora će se financirati. Prije negoli smo dobili odgovor, njegov je ured svim medijima poslao priopćenje u kojem gradonačelnik najavljuje da uskoro pokreću postupak javne nabave za izgradnju područnog vrtića u naselju Karane.

1 komentar
  1. Remetinec piše:

    Normalno da ima novca za vatrogasne zabave,oni su glasaci na izborima a vrticanci nemaju pravo glasa pa sve jasno!

Komentari su zatvoreni.