Take a fresh look at your lifestyle.

Knjižničari preporučili nove naslove

399

Stručno-znanstveni odjel: ISKUŠENJA HUMANIZMA / Hrvoje Jurić
Knjiga poziva na raspravu o važnim pitanjima suvremenog humanizma, a okuplja autorove ranije objavljivane članke i četiri dosad neobjavljena rada. Ideja koja stoji iza svih radova jest univerzalistički humanizam, tj. ideja humanizma kao “razriješene zagonetke povijesti”, neraskidivo povezane s vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti. Univerzalistički humanizam autor vidi kao “najčvršći temelj za spašavanje i napredak čovječanstva”.


Beletristika: PAD / Albert Camus
˝Pad˝ je posljednji roman koji je Albert Camus napisao, objavljen je 1956., a iduće godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Mnogi kritičari smatraju da je to njegov najbolji roman, ispit savjesti pojedinca i čovječanstva. Čitajući ˝Pad˝ nameće se pitanje jesmo li doista tako sebični, javlja se poriv da budemo Clamenceovi odvjetnici i branimo ga upravo od njega samog, njegovog stanja nemira i osjećaja kajanja jer je propustio spasiti djevojku na mostu. Nije svakome darovana sposobnost da okrutnom iskrenošću prema sebi spozna svoju nesavršenost.


Dječji odjel: DOKTORICA ZITA / scenarij Zidrou; crtež Ernst
Citat iz teksta:
Dobar dan! Zovem se Zita. Zita Sayyah. Ali ovdje me, u bolnici Vafl, svi zovu Nulerica. Bolujem od jedne vrste leukemije. I to vrlo tvrdokorne! Ovamo sam došla u dobi od 4 godine. Sad imam 13. Znam! Ne izgledam tako. Silom prilika ova mi je bolnica postala nešto kao dom, razumijete? Poznajem sve i svi poznaju mene. Svaki dan idem u malu inspekciju. Posjećujem bolesnike na dugotrajnom liječenju, tješim pacijente… “Lumbalna punkcija”, maksilofacijalna kirurgija”, “protonska terapija”… Dokučila sam sve tajne medicinskog vokabulara! Kad kao ja provedete devet godina u bolnici, napredujete u medicini!


Stripovi: GROO & RUFFERTO / scenarij i crtež Sergio Aragonés; majstor riječi Mark Evanier
Miljenik publike Groo i njegove zgode i nezgode iz pera Sergia Aragonésa su ponovo s nama. Groo kao nepresušni izvor smijeha nas uveseljava na svih 104 stranice, ali ovoga je puta dobio društvo na naslovnici. Veliki scenarist Mark Evanier je rekao: “Svi su smatrali da je bilo krajnje vrijeme da Grooov vjerni pas bude naveden na naslovnici. Biti uz Grooa toliko dugo moralo je rezultirati nekakvom nagradom.”.

Komentari su zatvoreni.