Take a fresh look at your lifestyle.

Stigao novi avanturistički roman za djecu

536

Stručno-znanstveni odjel: O DOSTOJANSTVU EUROPE / Constantin Noica
Kad bi europska kultura iščeznula, ipak bi nešto od nje uspjelo preživjeti: model koji je ponudila povijesnom svijetu. On bi se iznova pojavio kao samosvijest bilo koje druge potpune kulture – u slučaju da još bude neke takve – važan je citat iz knjige O dostojanstvu Europe, posljednje knjige velikoga rumunjskog filozofa i esejista Constantina Noice (1909. – 1987), koja sadrži devetnaest eseja u kojima autor, kloneći se bilo kakve lamentacije nad sudbinom Europe, iscrpno objašnjava nedaće što ih je Europa pretrpjela u posljednje dvije tisuće godina i iznosi prijedloge kako bi se to iskustvo moglo iskoristiti radi uspostave modela koji će biti primjenjiv na cijeli svijet.


Beletristika: PRIČE ZA KRAJ SVIJETA I DRUGE SVAKODNEVNE SITNICE / Sanja Lovrenčić
U ovoj knjizi nagrađivana domaća autorica Sanja Lovrenčić objedinjuje kratke tekstove, uglavnom napisane za potrebe III. programa Hrvatskog radija – emisiju „Riječi i riječi“ – u razdoblju od 2017. do
2022., dodajući im i neke tekstove objavljene na vlastitim web-stranicama. Radi se o mikroprozama –
tekstovima duljine jedne do tri autorske kartice – koje dobro korespondiraju s rasponom pažnje suvremenog čitateljstva, a među te kratke prozne fragmente umetnuto je i nekoliko pjesama sličnog sadržaja i atmosfere. U ovim tekstovima, u kojima je često prisutna osebujna ironija, smak svijeta događa se na (gotovo) svakodnevnoj razini, a “druge sitnice” mogu imati neočekivanu dubinu.
Književne minijature Sanje Lovrenčić organizirane su u osam cjelina, u kojima se klizi od znanstveno-
fantastične fikcije prema gotovo dokumentarističkim ulomcima „iz knjige o stvarnosti“, kojih je sve više prema kraju zbirke; mnogi od tih tekstova na originalan način tematiziraju okolišnu i društvenu problematiku, dočaravajući primjerice svijet koji radi štednje resursa živi svaki drugi dan, grad podijeljen na turizam i beskućništvo, veliki svjetski egzodus dostavljača, strojeve za zaustavljanje vremena, mitska putovanja i metaforičke životinje. Ponekad zabavan, ponekad zamišljen, autoričin glas ostaje beskompromisan u obrani umjetnosti slikanja/igranja riječima i posebno glasan protiv lažne/alternativne književnosti koja (navodno) realistično crta stvarnost, medije i politiku. Knjiga je opremljena crtežima akademske umjetnice Ive Valentić.

Dječji odjel: LIZA I HOTEL PROFESORA MAGNOLIJE / Vanja Obad; ilustracije Branka Hollingsworth
Sviđaju vam se luckasti i vrckavi likovi poput Pipi Duge Čarape? Pustolovna ste duha, volite avanture i put u nepoznato? Hrabri ste kao Harry Potter ili barem kao lav? Onda će vas nesumnjivo očarati i desetogodišnja Liza, neobična i neustrašiva djevojčica raščupane kose i s dvjema različitim čarapama, koja će vas povesti u veliku pustolovinu – čak do Australije! Upoznajte Lizine prijatelje – profesora Magnoliju, Urara, gospodina Lambadu, Brunu, Slavomira i mnoge druge i upustite se s njom u hrabro i strašno spašavanje koje će vas odvesti na posve neobična mjesta! Pridružite nam se u nezaboravnoj avanturi u gradu gdje je sve naopako i drugačije i gdje čak i životinje stanuju u hotelu! Roman je namijenjen djeci od 7 do 12 godina.

Kutak za mlade: ARIJADNINA NIT / Branka Barčot, Anita Hrnjak, Lidija Milković
Osnovna je svrha ovog priručnika poboljšanje frazeološke kompetencije srednjoškolskih govornika hrvatskoga jezika (ali i ne samo njih). Osim toga, cilj je ovoga priručnika jednako tako i proširenje intelektualnog vokabulara njegovih čitatelja. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudski mozak u uzrastu od trinaeste do devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, „algoritam” koji donosimo u ovom priručniku temelji se na osnovnoj pretpostavci teorije dvostrukog kodiranja u kojoj se naglašava postojanje dvaju zasebnih podsustava koji pridonose spoznaji pri čitanju i pisanju: jedan je specijaliziran za jezik i verbalne informacije, a drugi za slike i neverbalne informacije. Stoga je svaki rječnički članak u Arijadninoj niti popraćen dvjema ilustracijama: ilustracijom doslovne scene iz grčke mitologije i ilustracijom prijenosa značenja.
„Algoritam” rječničkog članka može se ukratko opisati kao popularno znanstveni članak koji obiluje informacijama, kako iz mitologije tako i iz jezikoslovlja, ali i iz književnosti, povijesti umjetnosti, filma, popularne kulture, sporta, medicine… pa i iz područja građanskog odgoja. Stoga se nadamo da će ova knjiga mladima i njihovim učiteljima biti zanimljivo štivo za poticanje znatiželje te da će im ponuditi odgovore na mnoga pitanja za koja nisu ni znali da bi ih mogli pitati.

Komentari su zatvoreni.