Take a fresh look at your lifestyle.

Prodajom slikovnice Jelene Mašek do prihoda novosnovane zaklade

1.243

Križevčanka sa zagrebačkom adresom Jelena Mašek autorica je slikovnice za djecu starije predškolske dobi „Mi, superjunaci”, objavljene ovih dana u nakladi dubrovačke Udruge „Poseban prijatelj” uz financijsku podršku Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječ je o prvom ovakvom autorskom djelu 41-godišnje majke troje djece – 19-godišnjeg Patrika rođenog s rijetkim genetskim poremećajem, sindromom Treacher Collins, i 10-godišnjih blizanaca Luke i Lele – s radnim iskustvom komercijalista u izdavačkoj kući, a posljednjih nekoliko godina radi s djecom s teškoćama u razvoju u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

„Priča je to o Dinu, dječaku malo drugačijem od drugih koji je prihvaćen u svojoj odgojnoj grupi a sve zahvaljujući odgajateljici teti Maji. Dino je naš superjunak kao i sva druga djeca,” stoji u opisu slikovnice, koju su ilustrirali upravo blizanci Luka i Lela s prijateljima iz razreda.

Cijena slikovnice je 8 eura, a čitav prihod autorica je namijenila Zakladi „Pomozimo djeci s invaliditetom” koja, iako utemeljena početkom ove godine u Dubrovniku, dobrotvornim radom će se baviti na području cijele Hrvatske.

Zakladnici Zaklade PDSI su Dženita Lazarević, ujedno i upraviteljica, Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama „Poseban prijatelj” Dubrovnik, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju „Visoki jablani” Rovinjsko Selo te Andrijana Žderić.

Slikovnicu su recenzirale novinarka HRT-Radija Dubrovnik dr. sc. Silva Povše Capurso, doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i novinarka Gordana Glibo, voditeljica informiranja u Centru za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE:

„Ova nas slikovnica vodi kroz različitosti i sličnosti,povezuje i upozorava na brojne probleme današnjice poput pretjeranog provodjenja vremena pred različitim vrstama ekrana i zaboravljaju na povezanost unutar zajednice i obitelji”. –dr. sc. Silva Capurso

„Poruka o bogatstvu različitosti medju ljudima i pouka o poštivanju drugog i drugačijeg otvaraju bezbrojne mogućnosti rada s djecom kroz igru i zabavu u svrhu izgradnje samopouzdanih,tolerantnih i sretnih ljudi u koje će izrasti ovako poučavana djeca”. –Gordana Glibo

„Prihvaćanje različitosti,opisom punim pozitivnih obilježja dječaka koji je više “sličan” nego “drugačiji”,uz vještu,toplu i poticajnu formu usporedbe pojedinih osobina dječaka kojeg djeca još nisu upoznala, s pojedinačnim djeci poznatim osobinama djece iz skupine koju već dobro poznaju,djeluje se na urodjenu znatiželju i potrebu djece starije predškolske dobi da svoje potencijale usmjere pro-socijalnom djelovanju.” –doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar

Komentari su zatvoreni.