Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1454

704
Iskusni slovenski astronomi poboljšavaju svojstva teleskopa križevačke zvjezdarnice 2. ožujka 2024. (foto Andrej Dundović)

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja Svemirske tehnologije u svakodnevnom životu popularizatora astronomije i astronautike Vedrana Vrhovca iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koje je održao 21. svibnja prošle godine na 7. Hrašćinskom astru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Znali su što žele Nade Mihoković Kumrić i Dražena Jerabeka, u kutku za mlade Po zidovima crtam drveće Ivane Šojat, na odjelu beletristike Skitnice Rešoketšwe Manenzhe, a na stručno-znanstvenom odjelu Kreativni čin: Način postojanja Ricka Rubina i Neila Straussa. Najavljujemo i neke aktivnosti Gradske knjižnice Franjo Marković ovoga tjedna.

Na današnji datum rođeni Giovanni Battista Tiepolo, Rosa Luxemburg, Pier Paolo Pasolini, Josip Genda, Gerardus Mercator i Siegbert Tarrasch, patentirana je zračna kočnica, snimljena je kultna fotografija Guerrillero heroico, na tržištu se pojavio ZX81, umrli su Alessandro Volta, Hippolyte Taine i Ivan Supek.

U Vijestima Krugova spominjemo izložbu Marte Katavić u Zagrebu, početak izgradnje Kulturnog centra u Varaždinu i obilježavanje frankofonije i francuskog jezika.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo posjet slovenskih astronoma križevačkoj zvjezdarnici, nova događanja u Kozmološkom centru Križevci, da je zbirka optičkih naprava izložena prošle godine u Križevcima dobila zaštitu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba, te nove stanare Međunarodne svemirske stanice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Arriga Boita, Williama Shielda, Christopha Ernsta Friedricha Weysea, Dore Pejačević, Sergeja Prokofjeva, Eddyja Granta, Davida Gilmoura te grupa Lynyrd Skynyrd i Idoli.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1454 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 5. ožujka od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Komentari su zatvoreni.