Take a fresh look at your lifestyle.

[FOTO] Mladi otvoreno o iskustvima i perspektivama na tribini Culture Shocka

746

U subotu predvečer na krovnoj terasi Kozmološkog centra u Križevcima održala se u sklopu 20. Culture Shock Festivala tribina pod nazivom „Sve što vole mladi”, koju je moderirao Ivan Ivanović iz križevačke udruge P.O.I.N.T., organizatora festivala. Ivanović je vlasnik obrta Heresy Design, game artist s višegodišnjim iskustvom u industriji računalnih igara i edukaciji.

Gosti na tribini bili su Eva Ratković i Gabriel Žagar, oboje maturanti Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, zatim Luka Brlek, student 1. godine stručnog prijediplomskog studija „Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje” na Sveučilištu VERN’ te Martin Topljak, magistar inženjer agrobiznisa s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, trenutno zaposlen kao koordinator za operacije u udruzi P.O.I.N.T.

Mladi govornici podijelili su svoja iskustva sudjelovanja u projektima neprofitnih organizacija civilnog društva u Križevcima, primarno udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K., gdje pronalaze teme od interesa i sami se okušavaju u organizaciji različitih aktivnosti. Smatraju da prilika za aktivizam u Križevcima ima i više nego dovoljno, ali nerijetko od mase informacija one bitne ne dolaze pravovremeno do njih pa priželjkuju jedan pouzdan kanal dijeljenja informacija.

Iako su mlade dobi, neki od njih postupno razvijaju vlastite poslovne inicijative, a angažman na projektima udruga vide i kao priliku za usavršavanje, popunjavanje vlastitog portfelja te razmjenu znanja i iskustava. Posebno su zainteresirani za Erasmus+ projekte, koje nude treninge i edukacije u međunarodnim okruženjima. Iako neki još ne znaju čime će se sve u budućnosti baviti, smatraju da im udruge nude dragocjeno iskustvo i širinu u brušenju vlastitih vještina.

Što se tiče politike, mladi prepoznaju dobre inicijative u lokalnoj sredini, ali isto tako neki vole pratiti i komentirati nacionalnu politiku, dok se drugi uopće ne zamaraju dnevnom politikom. U glazbi imaju raznovrsne ukuse, jedni trep smatraju dobrom muzikom čija energija jednostavno obuzima, dok drugi više naginju rocku i metalu. Svi skupa smatraju da bi što više njihovih vršnjaka trebalo za svoje dobro odabrati i priključiti se nekom vidu volonterskog angažmana u lokalnoj zajednici.

Nakon tribine u opuštenoj atmosferi do kasnih večernjih sati odvila se slušaonica za koju je numere sjajno birao stanoviti DJ Huanito Džonson i puštao sve što vole mladi, odnosno glazbu koju su mladi voljeli u alternativnim krugovima prošlih desetljeća. Selekcija kvalitetne glazbe i atraktivna lokacija krovne terase Kozmološkog centra obogaćena VJ-projekcijom na samoj kupoli križevačke zvjezdarnice privukli su tu večer mnogo gostiju i znatiželjnika ne samo iz Križevaca već i Koprivnice, Vrbovca, Zagreba, Sinja, Splita te drugih mjesta u bližoj i daljoj okolici.

Koji god da su od prošlotjednih programa 20. Culture Shock Festivala obišli, posjetitelji i gosti grada mahom su pohvalili prekrasnu zgradu križevačke zvjezdarnice i vrlo atraktivan višefunkcijski prostor Kozmološkog centra, a pozitivan dojam samo im je pojačalo saznanje da tu djeluje više lokalnih organizacija civilnog društva, da je čitavo zdanje sufinancirano EU projektima i da mnoštvo djece i mladih redovito posjećuje Kozmološki centar i zvjezdarnicu u Križevcima.

Culture Shock Festival, kulturno-obrazovni projekt koji Križevčanima već dvadeset godina nudi svirke, predstave, rasprave, izložbe, zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja i kulturnog aktivizma organizira udruga P.O.I.N.T. Ove godine prijatelji festivala su Umjetnički paviljon u Zagrebu, Udruga K.V.A.R.K. i POU Križevci, a financijski ga podržavaju Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo kulture i medija.

Komentari su zatvoreni.