Take a fresh look at your lifestyle.

[FOTO] Pjesmom slavili 160 godina neprekinutog zborskog pjevanja u Križevcima

759

Koncertom na kojem su uz naš HPD Kalnik nastupili zborovi iz Osijeka i Požege, u subotu je u velikoj dvorani Hrvatskoga doma obilježeno 160 godina neprekidnog organiziranog zborskog pjevanja u Križevcima. Od tri zbora, križevački je sa 124 godine najmlađi, ali zato tradicija zborskog pjevanja u Križevcima traje dulje. Svečanost je otvorena pjesmom Domovini, himnom Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik koju je napisao Antun Nemčić i objavio u Putositnicama, a uglazbio Franjo Pokorni.

Par godina prije nego što je Nemčić objavio svoje Putositnice (1845.), u Zagrebu je osnovano prvo pjevačko društvo. Prvi pjevački zbor u Križevcima, “Zvono”, osnovali su ugledni križevački građani 1863., koju godinu poslije pokrenut je zbor “Plug” pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu, a nakon njega i Hrvatsko slušateljsko pjevačko društvo Slavulj, 1879.

Sva pjevačka društva koja su tad djelovala u Križevcima imala su važnu političku i kulturnu ulogu, širila su zanimanje za vokalnu glazbu i gradila glazbenu kulturu u svojoj sredini. Razvoj grada na prijelazu 19. u 20. stoljeće utjecao je na stvaranje novih društvenih slojeva, a to je pak tražilo i intenzivniji razvoj kulturnog života.

I križevački obrtnici težili su razvoju i ispunjavanju svojih kulturnih potreba, u to vrijeme su se sastajali u gostionici Viktora Eisenmayera (u prostorijama današnjeg kafića ZG) i dogovarali o osnivanju svog zbora. Nakon više sastanaka, zbor je osnovan i na prijedlog gospodina Marka Titla društvo je nazvano “Kalnik” pa početkom 20. stoljeća u Križevcima djeluju čak tri pjevačka zbora.

HPD “Kalnik” bio je jezgra glazbenih zbivanja u gradu i okupljalište svih naraštaja glazbenih zaljubljenika – napisao je to maestro Vladimir Kranjčević u predgovoru posljednjoj knjizi posvećenoj ovom društvu, onoj Renate Husinec i Petra Delića iz 1992. Pjevači odlaze i dolaze, generacije se mijenjaju, kao i dirigenti, no zbor održava tradiciju i njeguje zborsku glazbu u Križevcima.

Na koncertu u subotu izveli su dio suvremenog repertoara, kao i skladbe Cum invocarem, sa solisticom Dunjom Rebić, i Kyrie iz Križevačke mise iz 17. stoljeća uz soliste Mariju Dimjašević, Klaru Španić, Mihaela Rebića i Davora Konfica, skladbe koje je zbor pjevao i kad su ga vodile dirigentice Ivanka Konfic i Branka Špoljar. O “Kalniku” koji sljedeće godine slavi 125. rođendan te o svim zborovima koji su u Križevcima postojali i prije njega, sadašnji dirigent Ozren Bogdanović priredio je izložbu koja se uoči koncerta mogla razgledati u foajeu dvorane.

Osim križevačkog zbora, pjevao je ženski sastav Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vijenac” iz Požege, zbora koji djeluje još od 1882., a danas ga vodi Mateo Barišić. Sjajan nastup imao je jedan od najboljih hrvatskih zborova, Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka, koje djeluje već 148 godina i među najstarijim je amaterskim pjevačkim društvima u Hrvatskoj. Posljednjih tridesetak godina vodi ga Valerija Fischbach i u tom periodu su na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojili ukupno 26 prvih nagrada.

Svi zborovi pjevali su i zajedno, dvije skladbe pod ravnanjem dirigentice Fischbach, te Zahvalnicu Franje Dugana ml., uz dirigentsku palicu Ozrena Bogdanovića. Posljednja skladba je, simbolično, posvećena svim zborašima, dirigentima, predsjednicima, tajnicima, nototekarima koji su u ovih 160 godina zborskog pjevanja u Križevcima utkali ljubav prema glazbi i druženju, ali naravno i publici koja ih podržava i prati njihov rad.

Komentari su zatvoreni.