Take a fresh look at your lifestyle.

[FOTO] Studenti na VUK-u o pametnim selima

652

Studenti tri poljoprivredne obrazovne institucije – Veleučilišta u Križevcima, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Agronomskog fakulteta iz Zagreba, sudjelovali su danas na radionici “Inovativno selo – putovanje kroz pametna rješenja”, u organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva i Veleučilišta u Križevcima, u okviru projekta SOFI (Smart Organic Food Initiative). Cilj je umrežavanje studenata, ali i poticanje mladih da izraze svoje potrebe i uvjete pod kojima bi se vratili ili doselili u ruralna područja.

Dva tima, afirmacijski i negacijski, sučelili su svoje stavove i argumente privlačnosti, odnosno odbojnosti života na selu pa se moglo čuti da bi zbog sigurnosti, manjih troškova stanovanja te čistog okoliša izabrali selo, no odbija ih manjak kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, loša prometna infrastruktura ili pak nedostatak javnog prijevoza. Osim studentske debate, profesorice iz Osijeka, Križevaca i Zagreba dr. sc. Snježana Tolić, dr. sc. Olgica Klepač, dr. sc. Mateja Jež Rogelj, dr. sc. Ružica Lončarić i dr. sc. Jadranka Deže održale su predavanja i vodile grupne radove na temu pametnih sela, student Danijel Topljak predstavio je rezultate projekta SOFI, a radionicu je moderirala dr. sc. Kristina Svržnjak.

Pametna sela su zajednice u ruralnim i otočnim područjima koje koriste inovativna rješenja kako bi maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile sve mogućnosti za razvoj. U njima se tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja u korist lokalnog stanovništva i gospodarstva. Nakon nekoliko uspješnih pilot projekata, Europski parlament je 2019. prihvatio pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja.

Komentari su zatvoreni.