Take a fresh look at your lifestyle.

Ruksak pun kulture: Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe

474

U sklopu projekta Ruksak pun kulture kojeg Ministarstvo kulture provodi s ciljem omogućavanja i
približavanja umjetnosti i kulture djeci u manjim sredinama, OŠ “Vladimir Nazor” ugostila je ovaj tjedan glazbenike Tomislava Golubana i Roberta Bašića. Goluban je svirač usne harmonike, „bluzer iz Zagorja“, četverostruki dobitnik Porina, autor 13 studijskih albuma među kojima je i zbirka sastavljena od pet dječjih priča i šest pjesama „Tatine priče i pjesme“. Robert Bašić, pratnja na gitari, samouki je gitarist i iznimno cijenjen graditelj gitara čije gitare sviraju brojni poznati glazbenici.


Glazbenici su izveli program „Suvremena glazba kroz usnu harmoniku“ pred publikom od 140 učenika nižih razreda. Goluban je pripovijedajući priču o robovlasničkom sustavu, radu Afroamerikanaca na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije Afroamerikanaca po sjevernoameričkom kontinentu, dao učenicima širu sliku, kontekst nastanka bluesa, jazza i rocka. Predstavio im je nekoliko vrsta usnih harmonika, neke od primitivnih glazbenih instrumenata do akustične i električne gitare.


Priča je popraćena izvedbama pjesama glazbenih legendi Johnnya Casha, Elvisa Presleyja i zanimljivim „glazbenim ilustracijama“ zamišljenih scena iz kaubojskih filmova čime je demonstrirao korištenje usne harmonike za zvučne efekte u filmovima.
Susret je trajao više od sat vremena, a završio je opuštenim razgovorom i druženjem učenika s glazbenicima, razgledavanjem i isprobavanjem glazbenih instrumenata. “Bila je to vrhunska glazbena poslastica za naše osnovnoškolce“, poručili su iz škole.

Komentari su zatvoreni.