Take a fresh look at your lifestyle.

Križevčani na tribini o hrani, ambalaži i novim trendovima

929

Križevčane zanima što jedu i kakva je kvaliteta hrane koju kupujemo, pokazala je to publika na tribini 20. Culture Shock Festivala “Kaj bumo jeli”, u petak navečer na krovnoj terasi Kozmološkog centra. Dvoje Križevčana, stručnjaci iz područja prehrambene tehnologije dr. sc. Matea Habuš i dr. sc. Mario Ščetar, tek su “odškrinuli vrata” ovoj sve važnijoj temi pa će i na sljedećim izdanjima festivala o tome biti riječi. U doba kad je broj osoba koje trebaju prilagođenu prehranu u porastu, ubrzano se razvijaju i nove tehnologije koje omogućavaju proizvodnju ciljanih obroka određenog sastava, teksture ili oblika.

Metoda, zapravo tehnologija koja se razvija upravo za proizvodnju takvih obroka, je 3D printanje hrane i o tome je govorila dr. Habuš. Objasnila je kako se printa hrana, kako se određuje njen sastav, zašto je takav proizvod skup i zašto (još) nije u masovnoj upotrebi iako se istražuje već dvadeset godina. Naglasila je da sigurno nećemo u budućnosti printati pizze, kolače ili odreske niti će oni zamijeniti pravu hranu, ali nova tehnologija otvara mogućnost da u takvoj hrani uživaju i oni koji je, npr. zbog otežanog gutanja, zasad ne mogu konzumirati.

O trendovima u pakiranju hrane, pogotovo u svjetlu brige o okolišu u trenutku kad proizvodimo ogromne količine otpada, govorio je izvanredni profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mario Ščetar. Saznali smo tako da meso intenzivne crvene boje koje pakirano kupujemo u trgovini nije uvijek svježije od onog manje crvenog, naučili zašto su vrećice s grickalicama napuhnute te kakva je kontrola prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji. Razgovor je moderirao pointovac Martin Topljak, inače magistar agrobiznisa i ruralnog razvoja, pa je bilo riječi i o pametnim selima i proizvodnji hrane.

Komentari su zatvoreni.