Take a fresh look at your lifestyle.

[FOTO] Luka Baričević oduševio izvedbama na Večeri češkog protest songa

545

U subotu, 25. svibnja 2024. godine u sklopu 20. Culture Shock Festivala u Križevcima je održana koncertna Večer češkoga protest songa s naslovom „Bratříček Karel”, posvećena jednom od najpoznatijih čeških kantautora, Karelu Krylu. Glazbene izvedbe na gitari za ovu večer pripremio je Luka Baričević, inače magistar bohemistike i komparativne književnosti. Publiku je kroz predstavljanje lika i djela vodeće figure češke kantautorske poezije u vrijeme komunističke Čehoslovačke vodila Sonja Mrnjavčić iz križevačke udruge P.O.I.N.T.

Baričević je uvjerljivim i izražajnim, katkad vrlo emotivnim interpretacijama publici približio Krylovo stvaralaštvo u formi društveno-političke pjesme nazvane protest song, a povodom 55 godina od objavljivanja autorovog diskografskog prvijenca „Bratříčku, zavírej vrátka”, koji je i izvan granica Češke stekao kultni status unatoč tome što je bio zabranjen u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Baričević je i sam kantautor te frontmen autorskog benda Flaner.

U svojem diplomskom radu „Karel Kryl kao bard češkoga protest songa” s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 2022. godine, Baričević „detaljno objašnjava uzajamni odnos politike i glazbe, otkiva tko su osobe koje se naziva(lo) bardima, definira pojmove poput folk-glazbe, kantautorskoga stvaralaštva, protest songa, a potom to primjenjuje pri interpretaciji Krylovih pjesama koje su se našle na njegovu prvom (možda i najpoznatijem) albumu Bratříčku, zavírej vrátka.”

Osim vrijednog stručnog doprinosa u obradi opisa jednog od najpoznatijih i najvažnijih kantautora češke glazbene scene kojeg se zbog poetičnosti i protestnih stihova nerijetko uspoređivalo s mladim Bobom Dylanom, Baričević je također odlučio pripremiti i sam interpretirati Krylove pjesme, pa ih je još početkom ove godine izveo u Češkoj besedi Zagreb, najstarijoj kulturno-prosvjetnoj udruzi Čeha u Hrvatskoj, koja okuplja pripadnike češke manjine, odnosno građane češkoga podrijetla, kao i ostale građane Zagreba i okolice.

Posjetitelji su oduševljeno čestitali mladom interpretatoru nakon križevačkog koncerta, a neki od njih izrazili su želju za nosačem zvuka koji bi na našim prostorima predstavio Krylovo stvaralaštvo. Također su pohvalili izbor krovne terase Kozmološkog centra kao zahvalne lokacije za ovakve kulturno-umjetničke večeri, unatoč kišici koja je prijetila održavanju koncerta, no na kraju je ustrajnost publike, izvođača i organizatora nadvladala kvarljivo vrijeme.

Komentari su zatvoreni.