Take a fresh look at your lifestyle.

Majstorske diplome za 51 obrtnika

407

Na svečanosti u Obrtničkoj komori u Koprivnici ovaj je tjedan 51 obrtnik dobio majstorsku diplomu nakon položenog majstorskog ispita, a uručili su ih župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić. Ovaj najviši stupanj strukovnog obrazovanja dobili su za zanimanja: autolimar, elektroinstalater, elektromehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, natkonobar, pediker, frizer, kozmetičar, automehaničar, kuhar, strojobravar, autoelektričar, mesar, pekar, soboslikar-ličilac, vodoinstalater, stolar, autoserviser i limar.

Župan Darko Koren je, čestitajući im, rekao da broj obrtnika u našoj županiji raste unatoč velikim gospodarskim tvrtkama. “Ima vas iz svih zanimanja i to garantira jedno olakšanje da ćemo imati mogućnost dobivanja usluga koje su svima nama potrebne. Svjedoci smo da dosta ljudi odlazi iz zemlje, ali dosta njih se i vraća. Ono što mi kao županija i lokalna zajednica nastojimo jest doprinijeti da vama bude lakše, a najveći problem je radna snaga“, rekao je Koren i naglasio važnost ulaganja u obrazovnu infrastrukturu i poticanja obrazovanja za strukovna zanimanja.

Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti. To je najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. U razdoblju od 1997. do danas u Županijskoj Obrtničkoj komori majstorski ispit je položilo 690 kandidata.

Komentari su zatvoreni.