Take a fresh look at your lifestyle.

Marta Katavić izlaže u Muzeju suvremene umjetnosti

1.042

Jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba križevačke slikarice Marte Katavić u sklopu projekta Mogućnosti koji je prije četiri godine pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, kako bi se ojačala razmjena znanja i nastanak novih odnosa između kustosa, umjetnika i publike te mladim umjetnicima olakšao ostanak u profesionalnom polju.

Umjetnike su birali članovi radne skupine, profesori s Akademije likovnih umjetnosti, nezavisna kustosica mlađeg naraštaja Renata Šparada te kustosica MSU-a i autorica koncepta Leila Topić. Martina izložba naslovljena Svaka obična radnja tamo je neobična sastoji se od slika nastalih tehnikom ulja na platnu, akvarela, fotografija, kratkog, duhovito zamišljenog dokumentarnog filma i brojnih skica nastalih na studijskom putovanju nekolicine studenata i profesora zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u Meksiko.
Promatrajući skice, fotografije i slike Marte Katavić, očito je da je žarište njezina vizualnog interesa pejzaž odnosno portreti lokalnog stanovništva. Važan dio privlačnosti Martinih slika proizlazi iz njihove unutarnje napetosti“, piše u najavi izložbe, dok je kustosica Renata Šparada napisala da se u radovima mlade Križevčanke uočavaju odjeci romantičarske tradicije, posebno u načinu na koji umjetnica doživljava nepoznate joj krajolike.

Ona zastaje nad „širinom horizonta“, veličinom i masivnošću ne samo pustinje, vegetacije i životinjskog svijeta, nego i doživljaja ruševina drevnih civilizacija. Na takav se način sublimni osjećaji potaknuti promjenom okoline miješaju s realnom situacijom njezinog osobnog života u kojem putovanje predstavlja prekid rutine i otvaranje prema nečemu novom i drugačijem“, objašnjava likovna kritičarka i kustosica Šparada.

Marta je na sveučilišnom diplomskom studiju na Akademiji likovni umjetnosti, smjer slikarstvo, u klasi profesora Matka Vekića. Tijekom studija sudjelovala je u više grupnih izložbi u Beogradu, Karlovcu, Križevcima, Mostaru, Rijeci, Slavonskom Brodu, Zlataru i Zagrebu. Samostalno je izlagala u Gradskom muzeju Križevci, Galeriji K2 u Križevcima, Galeriji Uža u Zagrebu,  T&AC Gallery u Bratislavi, zagrebačkoj Zen Contemporary Art Gallery i Kući za ljude i umjetnost – Lauba. Lani je dobila Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu publike u sklopu natječaja “Erste fragmenti 19” te s Magna cum laude završila sveučilišni prijediplomski studij. Izložba Svaka obična radnja tamo je neobična otvorena je do 18. kolovoza.

Komentari su zatvoreni.