Take a fresh look at your lifestyle.

‘Kad kultura spaja’ umjetnike Križevaca i Pečuha

Kad_kultura_spaja_1U četvrtak 13. lipnja 2013. u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima, novootvorenoj dvorani u sklopu buduće gradske knjižnice, održan je program „Kad kultura spaja“, koji je organizirala Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci u suradnji s Hrvatskim klubom Augusta Šenoe iz Pečuha, Gradom Križevcima i Turističkom zajednicom Grada Križevaca, a u okviru 46. križevačkog velikog spravišča. Program je započeo izložbom Križevčanina Igora Brkića „Glavonje“ te izložbom grupe mađarskih autora „Literagrafija“. Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je predstavljanje književnih radova i prijevoda: István Blazsetin: Porcija besmisla, Ingrid Potočnjak: Jutarnje kupanje, Milutin Mayer: Krvavi sabor križevački, Balaty Szilvesszter, govorio je kao prevoditelj i urednik i Krunoslav Puškar: Rječnik govora potkalničkoga Prigorja. Program je završio glazbenim dijelom u kojem su nastupili Luka Belani, križevački kantautor te jazz klarinet kvartet, profesori i učenici Srednje umjetničke škole iz Pečuha: Gabriela Sabo, Miroslav Radics, Judit Allo, Kristijan Halmosh, pod vodstvom prof. Miroslava Radicsa.

Kad_kultura_spaja_2Prisutne Križevčane i goste iz Mađarske pozdravila je ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj, kao predstavnica glavnog korisnika projekta, zahvalivši Gradu Križevcima na podršci u ovom EU projektu kao i na sredstvima koja Grad ulaže i iz drugih izvora kako bi se prostor bivšeg Doma hrvatske vojske pretvorio u modernu knjižnicu s mnoštvom sadržaja dostupnim građanima, udrugama i svima zainteresiranima za suradnju. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, kao predstavnik pridruženog partnera, koji je naglasio da ga raduje odlična suradnja koju Grad i njegove ustanove imaju s mađarskim partnerima kroz zajedničke projekte. Prisutne je pozdravila i posebna gošća Antonija Bedeniković, predstavnica Zajedničkog tehničkog tajništva programa Mađarska-Hrvatska, a o izložbi su govorili Gábor Győrvári, Gordana Juran-Ratković i Igor Brkić. Programu je kao predstavnik projektnog partnera prisustvovao i ravnatelj Hrvatskog kluba Augusta Šenoe iz Pečuha Mihály Sárosácz.

Kad_kultura_spaja_3Program „Kad kultura spaja“ dio je projekta “Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje”, sufinanciranog od strane Europske unije u visini 85% njegove ukupne vrijednosti kroz IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska. Projekt provode Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci kao glavni korisnik i Hrvatski klub August Šenoa iz Pečuha kao projektni partner u razdoblju od 1. prosinca 2011. do 31. srpnja 2013. godine. Ukupna vrijednost projekta je 109.202,20 EUR, a njegov je glavni cilj promocija dvojezičnosti u prekograničnom području kroz organizaciju zajedničkih kulturnih i društvenih događanja. U okviru projekta multimedijska dvorana u Križevcima u kojoj je održan program “Kad kultura spaja” opremljena je audio i video opremom te opremom za simultano prevođenje.

Kad_kultura_spaja_4

2 komentara

Komentari su zatvoreni.