Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1067

Tribina "Kakvu vodu piju Križevčani" 22. travnja 2015.
Tribina “Kakvu vodu piju Križevčani” 22. travnja 2015. (foto: R.Matić)

U proteklom tjednu nije snimljen neki novi govorni prilog, pa iz arhive uzimamo do sada još neobjavljeni dio predavanja s tribine Kakvu vodu piju Križevčani Zavoda HAZU održane na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima, koje je održala dr. sc. Jasna Nemčić Jurec iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici nude nam dva romana i knjigu u kojoj se razmatra utjecaj Mjesečevih mijena na naše raspoloženje i kondiciju.

Koncert na otvorenom Gradskog puhačkog orkestra Križevci, na POOH festu 7. lipnja 2015. (foto: R.Matić)
Koncert na otvorenom Gradskog puhačkog orkestra Križevci, na POOH festu 7. lipnja 2015. (foto: R.Matić)

U Vijestima Krugova čut ćemo dvije novosti s područja umjetnosti, saznat ćemo da su knjige o ženama slabije nagrađivane od ostalih, da e-knjige u Hrvatskoj uvjerljivo zaostaju po potražnji i čitanosti za tiskanim knjigama, da je kulturi kod nas potrebno omasovljenje i da su ponovno počeli pokusi u Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u.

Od lokalnih vijesti saznat ćemo o uspjehu Muškog vokalnog ansambla Ivan Goran Kovačić koji vodi Ozren Bogdanović, te najaviti kratki jednokratni tečaj geocachinga i otvorenje izložbe Križevačkog likovnog kruga. Izabrat ćemo i neke zanimljive događaje na Spravišču krajem tjedna.

Na današnji datum ima događaja vezanih uz Nerona, Georga Stephensona, Charlesa Dickensa, Branka Lustiga, Alexandera Fleminga, Otokara Keršovanija, Karlov most u Pragu, nacionalni park Sjeverni Velebit, Bečki kongres…

Jupiter i Venera svake večeri nad Križevcima na zapadnom nebu. Za vrijeme Spravišča moći ćemo ih promatrati i teleskopom (foto: R.Matić)
Jupiter (lijevo) i Venera (desno, sjajnija) svake večeri nad Križevcima na zapadnom nebu. Za vrijeme Spravišča moći ćemo ih promatrati i teleskopom Perzeida. Sljedećih dana, sve do 1. srpnja, ova će se dva planeta prividno približavati jedan drugome. (foto: R.Matić)

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o osvjetljavanju javnih i kulturnih zgrada, a u Svemirskom kutku informiramo što ćemo s Perzeidima moći vidjeti na nebu za vrijeme Križevačkog velikog spravišča krajem tjedna, a najavit ćemo i veliki skup o križevačkom meteoritu 18. lipnja.

Uz najavu velikog skupa o križevačkom meteoritu 18. lipnja, ilustracija iz prezentacije Damira Šegona s kojom će nastupiti na skupu
Uz najavu velikog skupa o križevačkom meteoritu 18. lipnja, ilustracija iz prezentacije Damira Šegona s kojom će nastupiti na skupu

Na kraju emisije istražujemo podrijetlo pojmova minuta i sekunda.

Neki glazbeni prilozi vezani su uz događaje na datum emisije, tako slušamo glazbu Jona Lorda i Lesa Paula, uz prošlotjedne koncerte grupe Silente i Gradskog puhačkog orkestra u Križevcima, a slušamo i najnoviju skladbu Parnoga valjka.

Ne dirajte mi krugove broj 1067 emitira se 9. lipnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 13. lipnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

1 komentar
  1. […] s njihovim međusobnim položajem tri tjedna prije, 7. lipnja, na fotografiji objavljenoj u najavi 1067. “Krugova”. (foto: R. […]

Komentari su zatvoreni.